Przepisy na dania i przekąski z makaronu
Jeśli uwielbiasz dania z makaronu, musisz poznać poniższe przepisy. Każde z tych dań jest proste w przygotowaniu i rozpływa się w ustach!
Reklama
Makaron na słodko z mango i kurczakiem
Składniki:
50 dag makaronu
30 dag jogurtu naturalnego
średniej wielkości cebulka czerwona
podwójny filet z piersi kurczaka
świeże mango
mała garstka startego świeżego imbiru
czerwona papryka
3 ząbki czosnku
oliwa
pieprz, sól, sok z cytryny
Przygotowanie:
Makaron należy ugotować i przelać zimną wodą. Paprykę, czosnek, mango i cebulę drobno kroimy i odstawiamy. Mięso z piersi kurczaka również kroimy, przyprawiamy i smażymy. Po czym odkładamy mięso na talerz. W następnej kolejności podsmażamy cebulkę, paprykę, czosnek, imbir oraz mango. Po kilku minutach dokładamy jogurt naturalny oraz usmażonego wcześniej kurczaka i makaron. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Sałatka z szynką parmeńską i szparagami
Składniki:
4 plastry szynki parmeńskiej
garść pomidorów suszonych
150 g fusilli
12 sztuk szparagów
starty ser do posypania
łyżka oliwy z oliwek
odrobina octu balsamicznego
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron należy ugotować al dente. Szparagi podgotowujemy na parze, tak aby były jędrne. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z pomidorami i odcedzamy nadmiar soku. Makaron i szparagi pozostawiamy do ostudzenia, następnie kroimy szparagi wedle uznania. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Żeby zrobić sos, mieszamy ocet balsamiczny, sok z cytryny, pieprz, sól i oliwę. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy startym serem.
Wersja na ciepło z serem feta i brokułami
Składniki:
400 g makaronu
cukinia
brokuł
300 g piersi z kurczaka
niepełna szklanka śmietany 12%
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
200 g sera feta
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kroimy kurczaka w kostkę, doprawiamy według uznania i smażymy. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy przez kilka minut. Cukinię kroimy w talarki i również podgotowujemy lub podsmażamy do momentu, aż lekko się zarumieni. Na rozgrzaną patelnię przekładamy makaron, warzywa, wyciśnięte ząbki czosnku, kurczaka, dodajemy śmietanę oraz fetę. Zostawiamy na małym ogniu na 3 minuty często mieszając. Całość doprawiamy do smaku.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Makaron al dente. Jak go ugotować, aby smakował wybornie?
Al dente oznacza „do zęba” lub „do ugryzienia”. Termin ten jest najczęściej używany do opisania makaronu, który jest gotowany, aż stanie się jędrny i jednocześnie delikatny. Jak gotować makaron al dente?
Makaron z serem — boskie danie, które zrobisz mimo pustej lodówki
Nie ma chyba prostszego dania niż makaron z serem. Jest przepyszny i łatwo go wykonać, nawet jeśli Twoja kuchnia świeci pustkami. To idealne danie, kiedy nagle odkryjesz, że zapomniałaś kupić produktów do zrobienia obiadu. Jak je wykonać? Potrzebować będziesz oczywiście żółty ser, makaron i dosłownie chwili na zrobienie sosu.
Makaron ze szpinakiem — dodaj te dwa składniki, a będzie smakować obłędnie
Nie ma chyba prostszego i smaczniejszego dania niż makaron ze szpinakiem. Wystarczy go połączyć z serem, a już smakuje przepysznie. Co można jednak zrobić, żeby był jeszcze lepszy? Wystarczy dodać tylko dwa składniki, a przygotowane jedzenie zaskoczy swoją wyjątkowością. Sprawdź, jak łatwo przyrządzisz je na obiad lub kolację.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl