Wielkanoc 2017: przepis na pyszną paschę. Skąd pochodzi ten niezwykły deser z twarogu?

Kuchnia Poniedziałek, 10 kwietnia 2017
Oceń:
5 / 85 głosów
Wielkanoc 2017: przepis na pyszną paschę. Skąd pochodzi ten niezwykły deser z twarogu?

Pascha to deser z twarogu i masła z bakaliami, znany w Rosji oraz we wschodniej części Polski, przyrządzany na Wielkanoc. Jest pyszna i robi wrażenie, bo nie wszyscy ją znają. Należy ją przygotować na dzień przed podaniem - powinna przez noc leżeć w lodówce.

Przepis na paschę Wielkanocną

Składniki:

1 kg zmielonegotwarogu
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
5 żółtek
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
50 g orzechów włoskich
50 g suszonych fig lub moreli
100 g rodzynek
1 łyżka ajerkoniaku

Sposób przygotowania:
Miękkie masło ubić z cukrem, cukrem waniliowy i skórką z cytryny, stopniowo dodawać po 1 żółtku. Dodać zmielony twaróg i zmiksować. Dodać bakalie i wymieszać łyżką.
Przygotować sitko, wyścielić je podwójną warstwą gazy, przełożyć masę serową do sitko wyściełanego gazą, przykryć gazą wierzch. Położyć talerzyk ba sitku i docisnąć. Sitko położyć na pojemniku, do którego będzie ściekać woda z sera, wstawić na noc do lodówki.
Wyłożyć paschę na talerzyk, zdjąć gazę, udekorować bakaliami.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com