Wielkanoc 2017: przepis na pyszną paschę. Skąd pochodzi ten niezwykły deser z twarogu?
Pascha to deser z twarogu i masła z bakaliami, znany w Rosji oraz we wschodniej części Polski, przyrządzany na Wielkanoc. Jest pyszna i robi wrażenie, bo nie wszyscy ją znają. Należy ją przygotować na dzień przed podaniem - powinna przez noc leżeć w lodówce.
Reklama
Przepis na paschę Wielkanocną
Składniki:
1 kg zmielonegotwarogu
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
5 żółtek
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
50 g orzechów włoskich
50 g suszonych fig lub moreli
100 g rodzynek
1 łyżka ajerkoniaku
Sposób przygotowania:
Miękkie masło ubić z cukrem, cukrem waniliowy i skórką z cytryny, stopniowo dodawać po 1 żółtku. Dodać zmielony twaróg i zmiksować. Dodać bakalie i wymieszać łyżką.
Przygotować sitko, wyścielić je podwójną warstwą gazy, przełożyć masę serową do sitko wyściełanego gazą, przykryć gazą wierzch. Położyć talerzyk ba sitku i docisnąć. Sitko położyć na pojemniku, do którego będzie ściekać woda z sera, wstawić na noc do lodówki.
Wyłożyć paschę na talerzyk, zdjąć gazę, udekorować bakaliami.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Bez tego ciasta nie ma Wielkanocy. Jak zrobić świąteczną paschę?
Wszystkim dobrze znane ciasta wielkanocne to oczywiście mazurki z kajmakiem, klasyczne babki oraz bakaliowe keksy. Czym w takim razie jest pascha? To akurat ciekawa alternatywa dla zwykłego sernika, która w pewnym stopniu może go przypominać, ale jest jednak czymś innym.
Tradycyjna pascha wielkanocna — sernik bez pieczenia z bakaliami
W wielu domach święta wielkanocne kojarzą się z paschą, niezwykłym sernikiem bez pieczenia — słodkim, kremowym, pełnym aromatu naturalnego sera i masła oraz bakalii. Jeżeli jeszcze nigdy nie jadłeś paschy, musisz wypróbować ten przepis. Jeżeli uwielbiasz ten deser, oceń naszą recepturę na tradycyjną paschę wielkanocną.
Pascha - czym jest pascha wielkanocna? Jak ją przygotować? Sprawdzony przepis
Pascha to wyjątkowe danie kuchni ukraińskiej, które przygotowuje się z okazji Świąt Wielkanocnych. W Polsce cały czas zyskuje na popularności. Ciasto ze stołu znika w prawdziwie ekspresowym tempie, ponieważ jest po prostu pyszne! Sprawdzony przepis znajdziesz w naszym artykule.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl