Tradycyjna pascha wielkanocna w kształcie ściętej piramidki
Canva.com

Bez tego ciasta nie ma Wielkanocy. Jak zrobić świąteczną paschę?

Wszystkim dobrze znane ciasta wielkanocne to oczywiście mazurki z kajmakiem, klasyczne babki oraz bakaliowe keksy. Czym w takim razie jest pascha? To akurat ciekawa alternatywa dla zwykłego sernika, która w pewnym stopniu może go przypominać, ale jest jednak czymś innym.
Reklama

Żadne święta nie mogłyby się obejść bez różnego rodzaju ciast. Na wielkanocnych stołach tuż obok talerzy wypełnionych słonymi przekąskami, mięsiwami czy też wazami z żurkiem oraz zupą chrzanową umieszczane są patery uginające się pod masą najróżniejszych świątecznych wypieków. Wszystkim dobrze znane ciasta wielkanocne to oczywiście mazurki z kajmakiem, klasyczne babki oraz bakaliowe keksy.

Jak przygotować paschę wielkanocną?

Zastawiony stół wielkanocny
canva.com

Mimo iż gotowa pascha prezentuje się imponująco i zdecydowanie robi większe wrażenie niżeli niski prosty sernik, przygotowuje się ją nawet szybciej i łatwiej, a cały sekret tkwi w odpowiednim schłodzeniu deseru.

Reklama

Najważniejszym składnikiem jest mleko. Należy je zagotować, a następnie uzupełnić prawdziwą wanilią (opcjonalnie cukrem waniliowym lub aromatem waniliowym), a w oddzielnym naczyniu wymieszać jajka z tłustą śmietaną i taki krem przelać bezpośrednio do gorącego mleka.

Całość należy ponownie postawić na ogniu i znów zacząć gotować, aż do wydzielenia się charakterystycznej serwatki z mleka oraz gęstego twarożku. Gdy dojdzie do tego momentu, masę należy przecedzić, tak by wydobyć z niej twarożek wraz z serwatką, a następnie połączyć je z przygotowanym wcześniej masłem, które należy utrzeć wraz z cukrem pudrem. Pascha wielkanocna nie byłaby sobą, gdyby nie solidny dodatek bakalii.

Reklama

Wybrane orzechy i suszone oraz kandyzowane owoce dorzuca się do twarogowej masy, którą następnie formuje się w stożek lub kulistą bryłę, a potem umieszcza w lodówce i schładza przez przynajmniej kilka kolejnych godzin.

Pascha nie jest może takim najbardziej tradycyjnym polskim ciastem wielkanocnym, ale mimo tego warto wziąć ją pod uwagę, opracowując świąteczne menu na imprezę. W życiu trzeba próbować nowych rzeczy, choćby nawet miały to być kolejne desery, jakich jeszcze nigdy się nie jadło.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama