2 pomysły na przygotowanie jajek na stół wielkanocny

Kuchnia Poniedziałek, 10 kwietnia 2017
Oceń:
4 / 9 głosów
2 pomysły na przygotowanie jajek na stół wielkanocny

Jedno jest pewne - na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Zazwyczaj podajemy je z majonezem i szczypiorkiem... Jednak w tym roku proponujemy Ci, żebyś wypróbowała jeden z poniższych przepisów.

Rumiane jajka w skorupce

Składniki:

jajka ugotowane na twardo w skorupkach

szczypiorek

pietruszka

łyżka masła

bułka tarta

sól i pieprz do smaku

pieczarki

Przygotowanie:

Ugotowane oraz wystudzone jajka kroimy na pół, tak żeby powstały dwie łódeczki. Tak przekrojone jaja delikatnie wyjmujemy ze skorupek za pomocą łyżeczki. Rozdrabniamy jajka i dodajemy do nich starte i podsmażone pieczarki. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek, a także masło, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Tak zrobioną masę nakładamy do naszych skorupek. Całość obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle lub oleju do zarumienienia. Ważne jest to, żeby smażyć całość skorupką do góry.

Jajka z  łososiem

Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo

85 g wędzonego łososia

3 łyżki kremowego twarożku

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

1/2 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżki posiekanego koperku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka kroimy na pół i pozbywamy się żółtek. Przekładamy je do miski i miksujemy razem z łososiem, twarożkiem, śmietaną, sokiem z cytryny, koperkiem. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Masą uzupełniamy miejsce w jaju, które wcześniej zajmowało żółtko. Dekorujemy koperkiem lub szczypiorkiem.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com