Miód i czosnek, jako naturalne antybiotyki na infekcje
Antybiotyki to jeden z najgorszych pomysłów, jeśli chodzi o leczenie przeziębień. Wiąże się to z wieloma skutkami ubocznymi, jakimi są problemy jelitowo – żołądkowe, uodpornienie organizmu na antybiotyk, uczulenia, infekcje grzybicze, czy nawet uszkodzenie narządów wewnętrznych! Jeśli nie musimy przyjmować antybiotyku - nie róbmy tego. Za to przychylnym okiem spójrzmy w kierunku miodu i czosnku. Dlaczego? Zobaczcie!
Reklama
Jeśli idziemy tropem naturalnych środków leczniczych, nie możemy zapomnieć o miodzie!
Ma on bardzo wiele pozytywnych właściwości. Wykazuje przede wszystkim działanie przeciwbakteryjne czy też przeciwzapalne. Pomoże nam w pokonaniu infekcji, zwłaszcza jeśli chodzi o infekcje gardła. Dlatego warto dodawać go do spożywanych przez nas potraw czy też słodzić nim napoje, takie jak herbata czy woda.
Kolejnym wspaniałym i niedocenianym naturalnym środkiem leczniczym jest czosnek.
Wiele osób o tym wie, jednak nie do końca korzysta z jego dobrodziejstw. Być może dzieje się tak dlatego, że jego zapach i smak jest bardzo wyrazisty. Czosnek pomoże nam w walce z rozmnażaniem się bakterii, obniży ciśnienie krwi, a przede wszystkim doskonale zwalczy wszelkiego rodzaju infekcje. Podobnie jak imbir, radzi sobie także z przerostem drożdżaków w organizmie. Możemy wykorzystać czosnek zarówno w formie surowej, jak i ten w kapsułkach czy poddany obróbce w kuchni.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Czosnek - właściwości i wartości odżywcze
Czosnek to roślina, która od wieków cieszy się dużą popularnością nie tylko w kuchni, ale i medycynie naturalnej. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom odżywczym i leczniczym czosnek jest składnikiem o wszechstronnym zastosowaniu. W poniższym artykule omówimy wartości odżywcze czosnku, jego wpływ na zdrowie oraz możliwości wykorzystania w kuchni.
Masło czosnkowe - dodatek idealny!
Masło czosnkowe to niezwykle pyszny i aromatyczny dodatek wielu potraw. Użyte do gotowania masło nadaje potrawom głęboki smak i wyjątkowy charakter. Przyrządzenie tego masła w domu jest niezwykle proste, a efekt potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wyrafinowane kubki smakowe. W jaki sposób robi się domowe masło czosnkowe? Poznaj najlepsze triki!
Miód gryczany - właściwości i korzyści dla zdrowia
Czy wiesz, że miód gryczany jest jednym z najzdrowszych miodów dostępnych na rynku? Jego ciemna barwa i intensywny smak sprawiają, że jest to wyjątkowy produkt, który warto mieć w swojej kuchni. W tym artykule dowiesz się, dlaczego miód gryczany jest tak wartościowy i jakie korzyści może przynieść Twojemu zdrowiu.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl