Cukinia jest idealna dla tych, którzy chcą schudnąć! Jak gotować cukinię?
Cukinia to warzywo, które świetnie nadaje się dla osób będących na diecie. Jak je przyrządzić?
Reklama
Cukinia ma same zalety - przede wszystkim zwiększa przemianę materii oraz zawiera bardzo mało kalorii - 100 gram cukinii ma tylko 15 kcal! Poza tym zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1 i karotenu. Nie można nie docenić także tego, że nade wszystko jest smaczna! Cukinię można gotować, smażyć i piec. Najzdrowiej jednak ugotować ją na parze! Jak to zrobić?
Przepis na cukinię gotowaną na parze:
- Umyj cukinię pod bieżącą wodą. Pamiętaj, że cukinii nie trzeba obierać, skórka cukinii jest jadalna, a poza tym najcenniejsze wartości odżywcze cukinii są ukryte tuz przy skórce.
- Pokrój cukinię na grube plastry - tak będzie smakować najlepiej.
- Włóż plastry cukinii to naczynia przeznaczonego do gotowania na parze.
- Możesz tylko posolić warzywo, ale warto eksperymentować i podkręcić jej smak rozmaitymi przyprawami - np. pieprzem, curry, papryką czy bazylią.
- Gotuj cukinię ok. 15 min (jeśli będziesz gotować dłużej, cukinia rozmięknie)
- Podawaj polaną odrobiną masła
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Curry z cukinią - przepis na eksplozję smaków
Szukasz pomysłu na smaczne i zdrowe danie? Curry z cukinią to doskonały wybór! To aromatyczne i kremowe danie, które zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule podzielimy się przepisem na curry z cukinią oraz poradami dotyczącymi podawania tego dania. Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków!
Czy można mrozić cukinię?
Cukinia jest popularnym warzywem, które można znaleźć na większości stołów. Jednak czasami zdarza się, że mamy jej nadmiar i zastanawiamy się, czy można ją zamrozić, aby wykorzystać w przyszłości. W tym artykule odpowiemy na to pytanie i podzielimy się wskazówkami dotyczącymi mrożenia cukinii.
Cukinia z piekarnika? Na dwa sposoby!
Cukinia z piekarnika to świetny sposób na przygotowanie smacznego i zdrowego dania. To wszechstronne warzywo jest nie tylko niskokaloryczne, ale także bogate w witaminy i minerały. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na pyszne frytki z cukinii oraz pieczoną cukinię, a także podpowiemy jak podać te dania i udzielimy kilku porad dotyczących ich przygotowania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl