Cukinia ma same zalety - przede wszystkim zwiększa przemianę materii oraz zawiera bardzo mało kalorii - 100 gram cukinii ma tylko 15 kcal! Poza tym zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1 i karotenu. Nie można nie docenić także tego, że nade wszystko jest smaczna! Cukinię można gotować, smażyć i piec. Najzdrowiej jednak ugotować ją na parze! Ja to zrobić?
Przepis na cukinię gotowaną na parze:
- Umyj cukinię pod bieżącą wodą. Pamiętaj, że cukinii nie trzeba obierać, skórka cukinii jest jadalna, a poza tym najcenniejsze wartości odżywcze cukinii są ukryte tuz przy skórce.
- Pokrój cukinię na grube plastry - tak będzie smakować najlepiej.
- Włóż plastry cukinii to naczynia przeznaczonego do gotowania na parze.
- Możesz tylko posolić warzywo, ale warto eksperymentować i podkręcić jej smak rozmaitymi przyprawami - np. pieprzem, curry, papryką czy bazylią.
- Gotuj cukinię ok. 15 min (jeśli będziesz gotować dłużej, cukinia rozmięknie)
- Podawaj polaną odrobiną masła
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com