Cukinia jest idealna dla tych, którzy chcą schudnąć! Jak gotować cukinię?

Cukinia jest idealna dla tych, którzy chcą schudnąć! Jak gotować cukinię?

Cukinia to warzywo, które świetnie nadaje się dla osób będących na diecie. Jak je przyrządzić?
Reklama
Cukinia ma same zalety - przede wszystkim zwiększa przemianę materii oraz zawiera bardzo mało kalorii - 100 gram cukinii ma tylko 15 kcal! Poza tym zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1 i karotenu. Nie można nie docenić także tego, że nade wszystko jest smaczna! Cukinię można gotować, smażyć i piec. Najzdrowiej jednak ugotować ją na parze! Jak to zrobić? Przepis na cukinię gotowaną na parze:
  1. Umyj cukinię pod bieżącą wodą. Pamiętaj, że cukinii nie trzeba obierać, skórka cukinii jest jadalna, a poza tym najcenniejsze wartości odżywcze cukinii są ukryte tuz przy skórce.
  2. Pokrój cukinię na grube plastry - tak będzie smakować najlepiej.
  3. Włóż plastry cukinii to naczynia przeznaczonego do gotowania na parze.
  4. Możesz tylko posolić warzywo, ale warto eksperymentować i podkręcić jej smak rozmaitymi przyprawami - np. pieprzem, curry, papryką czy bazylią.
  5. Gotuj cukinię ok. 15 min (jeśli będziesz gotować dłużej, cukinia rozmięknie)
  6. Podawaj polaną odrobiną masła
Jak jeść zdrowo? Czytaj tutaj Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama