Orzechy - dlaczego warto je jeść?

Kuchnia Wtorek, 31 grudnia 2013
Oceń:
4 / 27 głosów
Orzechy - dlaczego warto je jeść?

Orzechy to bardzo smaczna przekąska. Lubią je pochrupać zarówno dzieci jak i dorośli. Obecnie w sklepach mamy dostęp do wielu różnych gatunków tych owoców, a co jeden to smaczniejszy. Jednak orzechy warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również ich zalety dietetyczne.

Serce jak dzwon

Orzechy to owoce, o których niewiele się mówi. Większość z nas zna nazwy kilku gatunków i na tym cała wiedza o orzechach się kończy, a szkoda, bo zawarte w nich składniki świetnie wpływają na nasze zdrowie. Jednymi z najcenniejszych związków znajdujących się w orzechach są kwasy tłuszczowe omega-3.

Jak się okazuje kwasy te, które najczęściej kojarzone są z rybami morskimi, można dostarczyć swojemu organizmowi również chrupiąc orzeszki. Kwasy omega-3 doskonale wpływają na układ krążenia człowieka. Obniżają ciśnienie i zmniejszają poziom złego cholesterolu. Ponadto związki te wpływają pozytywnie na stan naczyń krwionośnych, przez co zmniejszają ryzyko zakrzepicy. Z badań wynika również, że ludzie dostarczający regularnie organizmowi kwas omega-3 rzadziej chorują na zawał serca.

Zdrowe mięśnie

Orzechy laskowe, choć nie tylko, to bogate źródło argininy, aminokwasu, który odpowiada za dobrą pracę mięśni oraz ich regenerację. Tym samym przegryzając sobie orzeszki laskowe, albo ciesząc się ich smakiem w deserach równocześnie dbamy o swoje mięśnie, które dzięki temu zachowują długo swoją witalność.

Młody i piękny wygląd

W orzechach wszystkich rodzajów występuje duża ilość witaminy E. Jest to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, których orzechy mają całkiem sporo. Witamina E nie bez przesady nazywana jest witaminą młodości ponieważ wyłapuje wolne rodniki z organizmu, które działają negatywnie m.in. na skórę przyspieszając procesy starzenia. Dzięki diecie bogatej w witaminę E, pochodzącą np. z orzechów, można dłużej utrzymać piękną i jędrną skórę.

Dobre samopoczucie

Orzechy mają również wpływ na nasze samopoczucie. Dzięki dużym ilościom magnezu znajdującym się w nich działają uspokajająco na nasz organizm. Natomiast zawarta w nich witamina B6 bierze udział w produkcji serotoniny – hormonu szczęścia, co dodatkowo poprawia humor. Dlatego, kiedy dopada nas przygnębienie, albo jesienna chandra warto sięgnąć po kilka orzeszków zamiast smutno wpatrywać się w okno.

Super pamięć

Zawarte w orzechach kwasy tłuszczowe to doskonała pożywka dla naszych neuronów. Mają one nieoceniony wpływ na otoczkę mielinową komórek nerwowych, która między innymi odpowiada za przesyłanie impulsów. Dobrze odżywiony układ nerwowy poprawia naszą pamięć, przez co orzechy polecane są uczniom i studentom. Ponadto wpływ substancji zawartych w orzechach na układ nerwowy nie uszedł uwadze lekarzom, którzy zalecają ten smakołyk przyszłym mamom.

Uwaga – uczulenie!

Orzechy to doskonałe źródło wielu substancji pokarmowych, ale są one również silnym alergenem, dlatego należy uważać z podawaniem ich dzieciom i osobom narażonym na alergie pokarmowe.

Agnieszka

Tagi: