Orzechy - dlaczego warto je jeść?
Orzechy to bardzo smaczna przekąska. Lubią je pochrupać zarówno dzieci jak i dorośli. Obecnie w sklepach mamy dostęp do wielu różnych gatunków tych owoców, a co jeden to smaczniejszy. Jednak orzechy warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również ich zalety dietetyczne.
Reklama
Serce jak dzwon
Orzechy to owoce, o których niewiele się mówi. Większość z nas zna nazwy kilku gatunków i na tym cała wiedza o orzechach się kończy, a szkoda, bo zawarte w nich składniki świetnie wpływają na nasze zdrowie. Jednymi z najcenniejszych związków znajdujących się w orzechach są kwasy tłuszczowe omega-3. Jak się okazuje kwasy te, które najczęściej kojarzone są z rybami morskimi, można dostarczyć swojemu organizmowi również chrupiąc orzeszki. Kwasy omega-3 doskonale wpływają na układ krążenia człowieka. Obniżają ciśnienie i zmniejszają poziom złego cholesterolu. Ponadto związki te wpływają pozytywnie na stan naczyń krwionośnych, przez co zmniejszają ryzyko zakrzepicy. Z badań wynika również, że ludzie dostarczający regularnie organizmowi kwas omega-3 rzadziej chorują na zawał serca.Zdrowe mięśnie
Orzechy laskowe, choć nie tylko, to bogate źródło argininy, aminokwasu, który odpowiada za dobrą pracę mięśni oraz ich regenerację.Reklama
Młody i piękny wygląd
W orzechach wszystkich rodzajów występuje duża ilość witaminy E. Jest to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, których orzechy mają całkiem sporo. Witamina E nie bez przesady nazywana jest witaminą młodości ponieważ wyłapuje wolne rodniki z organizmu, które działają negatywnie m.in. na skórę przyspieszając procesy starzenia. Dzięki diecie bogatej w witaminę E, pochodzącą np. z orzechów, można dłużej utrzymać piękną i jędrną skórę.Dobre samopoczucie
Orzechy mają również wpływ na nasze samopoczucie. Dzięki dużym ilościom magnezu znajdującym się w nich działają uspokajająco na nasz organizm. Natomiast zawarta w nich witamina B6 bierze udział w produkcji serotoniny – hormonu szczęścia, co dodatkowo poprawia humor.Reklama
Super pamięć
Zawarte w orzechach kwasy tłuszczowe to doskonała pożywka dla naszych neuronów. Mają one nieoceniony wpływ na otoczkę mielinową komórek nerwowych, która między innymi odpowiada za przesyłanie impulsów. Dobrze odżywiony układ nerwowy poprawia naszą pamięć, przez co orzechy polecane są uczniom i studentom. Ponadto wpływ substancji zawartych w orzechach na układ nerwowy nie uszedł uwadze lekarzom, którzy zalecają ten smakołyk przyszłym mamom.Uwaga – uczulenie!
Orzechy to doskonałe źródło wielu substancji pokarmowych, ale są one również silnym alergenem, dlatego należy uważać z podawaniem ich dzieciom i osobom narażonym na alergie pokarmowe. AgnieszkaReklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zwiększyć przyswajalność orzechów? Wszystko o namaczaniu!
Namaczanie orzechów to nie tylko prosta czynność, ale także kluczowy krok w przygotowaniu zdrowych i smacznych przekąsek. Czy wiecie, że namaczanie orzechów ma wiele korzyści dla naszego organizmu?
Orzech włoski - właściwości, które Cię zaskoczą
Orzechy włoskie są nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw, ale także pełne wartości odżywczych i korzystnych dla zdrowia substancji. W tym artykule dowiesz się, dlaczego warto jeść orzechy włoskie i jakie mają one właściwości prozdrowotne.
Czy wiesz, jak wykorzystać skorupki orzechów włoskich? Praktyczne porady
Skorupki orzechów włoskich są często bagatelizowane i wyrzucane jako odpad, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że mają one wiele ciekawych zastosowań. Dowiedz się o fascynujących faktach dotyczących skorupek orzechów włoskich oraz jak możesz je wykorzystać w praktyce.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl