15 trików idealnej gospodyni

Kuchnia Czwartek, 16 stycznia 2014
Oceń:
4 / 71 głosów
15 trików idealnej gospodyni

Kuchnia to w większości domów królestwo kobiet. Nie zawsze łatwo jest nam odnaleźć się we wszystkich zadaniach Pani Domu, jednak stopniowo się tego uczymy. Istnieje wiele trików, które mogą znacząco ułatwić sprawowanie obowiązków.

Przedstawiamy wam 15 porad idealnej gospodyni, które mogą w znacznym stopniu ułatwić codzienne życie :

1. Jak wybrać dobre awokado – owoc ten coraz częściej gości w polskich kuchniach. Często jednak nie wiemy jak go wykorzystać, a jeszcze trudniej nam rozpoznać czy wybrany owoc jest dobry. Wystarczy delikatnie zdrapać skórkę w miejscu, w którym kiedyś znajdował się ogonek, jeśli zauważymy jasny punk owoc jest dobry, ciemny kolor może świadczyć o tym że jest on przejrzały i nie będzie zbyt dobry w smaku.

2. Jak sprawić aby banany tak szybko się nie psuły – często widząc w sklepie piękne kiście bananów kupujemy całe nawet jeśli nie jesteśmy w stanie zbyt szybko zjeść takiej ilości owoców. Banan jest bardzo smaczny jednak bardzo szybko ciemnieje, staje się brązowy, brzydko wygląda i nie za dobrze smakuje. Aby przedłużyć świeżość bananów o kilka dni przy pomocy folii spożywczej zawiń miejsce gdzie stykają się ogonki owoców.

3. Świeże orzechy kokosowe – ten egzotyczny owoc coraz częściej pojawia się w naszych domach. Jednak najczęściej decydujemy się jedynie na wykorzystanie twardego, białego miąższu. Pamiętajmy, że wewnątrz znajduje się również mleczko kokosowe. Nie wyrzucajmy go – stanowi świetny substytut dla oleju, nadaje się do gotowania lub smażenia. Może się również sprawdzić w łazience jako kosmetyk – ma działanie odżywcze na włosy oraz suchą skórę.

4. Kuchnia współczesnej gospodyni znacznie odbiega od znanych dawniej kanonów. Obecnie sięgamy po coraz to nowsze składniki, bardziej urozmaicamy smak i gotujemy lżej. Coraz więcej potraw nie może się obejść bez dodatku wina. Jednak jednorazowo zużywamy go co najwyżej szklankę, pozostała część albo zwietrzeje albo ją wypijemy i następnym razem kupujemy kolejną butelkę. Istnieje jednak sposób, aby ten składnik był zawsze w zasięgu ręki. Rozlejmy resztę butelki do woreczków albo pojemników na kostki lodu i zamroźmy.

5. Jogurt naturalny to idealny dodatek do licznych dań. Pozwala na znaczne „odchudzenie” potrawy. Jeśli przepis zawiera śmietanę, masło lub majonez, możemy delikatnie oszukać i dodać połowę lub ¾ tego składnika a resztę dopełnić jogurtem. Danie z całą pewnością nie straci swoich walorów a zdecydowanie stanie się dużo zdrowsze.

6. Niedrogą potrawą, która urozmaici dania na świątecznym stole, mogą być najzwyklejsze, ugotowane na twardo jajka. Gdy się ugotują gnieciemy skorupkę w taki sposób aby się nie rozpadła i zamaczamy jajka w kolorowych barwnikach spożywczych lub sosach, po czym odstawiamy na kilka minut i obieramy. Uzyskujemy w ten sposób ciekawe kolorowe wzory.

7. Długość gotowania jaj – aby uzyskać idealne jajko na miękko musimy je gotować niemal idealnie co do sekundy 3 minuty od momentu zagotowania, po 4 minutach żółtko nadal będzie płynne ale nie będzie się już tak idealnie rozlewać, po 5 minutach jajko będzie można powiedzieć pół na pół środek żółtka będzie płynny a z wierzchu będzie już twarde, miejscami białko może być lekko płynne, po 6-7 minutach mogą być widoczne ślady „miękkości” jajka, natomiast po upływie 8 minut będzie już w pełni ugotowane na twardo.

8. Wiele osób, pomimo tego że lubią smak gotowanych jaj, nie może znieść ich zapachu. Dobra gospodyni potrafi zminimalizować ten nieprzyjemny aromat. Wystarczy zamiast gotować upiec jajka w piekarniku. Zapachnie będzie już tak drażniący, a samo jajko będzie dużo bardziej kremowe.

9. Jeśli przez dłuższy czas przechowujemy w kuchni ziemniaki, zdarza się że zaczynają kiełkować. Problem ten można bardzo łatwo rozwiązać. Do siatki z ziemniakami wkładamy jedno jabłko. Warzywa dłużej zachowują swoją świeżość i nie pojawia się kiełkowanie.

10. Suszone owoce to niezwykle zdrowa przekąska, jednak te dostępne w sklepach są drogie i zawierają dość duże ilości cukru. Owoce można jednak suszyć domowymi sposobami. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 50-70 stopni. Problemem może być czas suszenia, który z pewnością jest również wyznacznikiem ceny takich owoców. Gruszki, morele, jabłka, banany oraz śliwki muszą być w piekarniku około 6 godzin, natomiast brzoskwinie czy truskawki nawet do 12 godzin.

11. Sprawdzony sposób na zachowanie świeżości ciasta biszkoptowego – zarówno kupne jak i świeżo upieczone ciasto biszkoptowe, które zamierzamy przełożyć dodatkami dopiero następnego dnia może pozostać świeże i zachować właściwą wilgotność. Wystarczy że na placku biszkoptowym położymy kromkę chleba.

12. Nawet najbardziej wprawnym i najlepszym kucharkom i gospodyniom zdarza się, że z garnka wykipi duża ilość wody zalewając całą kuchenkę. Istnieje jednak bardzo prosta metoda na uniknięcie takich sytuacji. W trakcie gotowania kładziemy na garnku drewnianą łyżkę.

13. Kupując większą ilość mięsa mielonego nie warto mrozić go w całości bo później trzeba będzie rozmrozić całość, podzielenie przed mrożeniem też nie jest łatwe. Włóżmy całość do podłużnego worka przy pomocy którego podzielimy mięso na części przed mrożeniem, a później wygodnie będziemy wyjmować pojedyncze części.

14. Często zastanawiamy się jak długo możemy przechowywać konkretne produkty w zamrażalniku. Przedstawiamy podręczną ściągę:

  • 1-2 miesiące – kiełbasy i produkty mięsne,
  • 2-6 miesięcy – ryba,
  • 3-4 miesiące – dania garmażeryjne (hamburgery, krokiety itp.),
  • 6 miesięcy do 1 roku – fragmenty mięsa np. steki,
  • 1 rok – kurczak, chleb, owoce, warzywa.

15. Jeśli mamy porwaną już zieloną sałatę lub mix sałat i chcemy aby w świeżości doczekały kolejnego dnia przykryjmy je papierowym ręcznikiem i zawińmy miskę folią spożywczą.

Marta