Przepis na pyszną i aromatyczną zupę grzybową

Kuchnia Poniedziałek, 3 lipca 2017
Oceń:
4 / 15 głosów
Przepis na pyszną i aromatyczną zupę grzybową

Należysz do grona osób, które uwielbiają grzyby? Jeśli tak, to koniecznie zerknij na poniższy przepis. Zrób przepyszną zupę grzybową, którą zachwycisz nie tylko siebie, ale i wszystkich swoich bliskich!

Składniki:

200 g kapeluszy świeżych grzybów

łyżka stołowa masła

łyżka stołowa mąki

200 ml śmietany 18%

100 ml mleka

jedna cebulka średniej wielkości

pieprz, sól

Przygotowanie:

Umyte, wyczyszczone kapelusze grzybów siekamy na bardzo drobne kawałki. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulkę. Po dwóch minutach dodajemy przygotowane przez nas grzyby. Smażymy przez kilka kolejnych minut, co chwilę mieszając. Kiedy grzyby już będą odpowiednio podsmażone, zalewamy je 400 ml gorącej wody i gotujemy do momentu, kiedy będą miękkie. W tym momencie doprawiamy do smaku. Następnie łyżkę mąki łączymy z 100 ml mleka i wlewamy do naszej zupy. Mieszając zagotowujemy do momentu, kiedy zupa nabierze gęstości. Gdy zdejmiemy zupę z ognia, powoli dodajemy 200 ml śmietany 18% i ponownie dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com