Składniki:
200 g kapeluszy świeżych grzybów
łyżka stołowa masła
łyżka stołowa mąki
200 ml śmietany 18%
100 ml mleka
jedna cebulka średniej wielkości
pieprz, sól
Przygotowanie:
Umyte, wyczyszczone kapelusze grzybów siekamy na bardzo drobne kawałki. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulkę. Po dwóch minutach dodajemy przygotowane przez nas grzyby. Smażymy przez kilka kolejnych minut, co chwilę mieszając. Kiedy grzyby już będą odpowiednio podsmażone, zalewamy je 400 ml gorącej wody i gotujemy do momentu, kiedy będą miękkie. W tym momencie doprawiamy do smaku. Następnie łyżkę mąki łączymy z 100 ml mleka i wlewamy do naszej zupy. Mieszając zagotowujemy do momentu, kiedy zupa nabierze gęstości. Gdy zdejmiemy zupę z ognia, powoli dodajemy 200 ml śmietany 18% i ponownie dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com