Jesteś na diecie, uwielbiasz zupy, a może jesteś miłośniczką warzyw? Tak czy inaczej, z pewnością pokochasz ten przepis! Przygotuj kremową zupę z kalafiora i ciesz się jej aksamitnym smakiem.
- 1 kalafior
- 2-3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 duża posiekana cebula
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostke
- 1 duży posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka soli
- mielony pieprz
- 2 łyżki mąki
- 3/4 szklanki "pół na pół" śmietanki kremówki i mleka
- 15 dag startego ostrego sera cheddar
- 3 szklanki rosołu
Przygotowanie:
Oddziel różyczki kalafiora od łodygi i podziel je na mniejsze części. W garnku rozpuść masło i dodaj cebulę, paprykę, ziemniaki, kawałek posiekanego kalafiora - 1/4, czosnek i pozostaw na ogniu na około 10 minut, często mieszając. Dodaj kmin, pieprz, sól, mąkę i smaż przez kilka następnych minut. Powoli dolewaj rosół i gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj mleko i śmietankę, a także ser. Gotuj aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku. Całość zmiksuj na gładką masę i znów przelej do garnka, do którego na koniec dodasz różyczki kalafiora. Gotuj aż kalafior będzie miękki.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com