Przepis na ciasto chałwowo-jabłkowe. Oto NOWOŚĆ, którą zachwycają się nawet najbardziej wybredni smakosze!
Szukasz pomysłu na pyszne ciasto, którego smakiem i zapachem zachwycisz całą swoją rodzinę? Wypróbuj przepis na wypiek chałwowo-jabłkowy!
Reklama
Składniki:
Biszkopt:
Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Dwa rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek i dokładnie wymieszać. Taką masę wyłożyć do formy. Biszkopt piec przez 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Upieczony ostudzić i przekroić na dwie części.
Masa jabłkowa:
Umyte jabłka obrać, usunąć ogryzek i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić je do garnka, wlać wodę i dusić jabłka do momentu, aż będą miękkie. Następnie rozrobić galaretkę i zalać nią jabłka, pozostawiając do wystudzenia i zastygnięcia galaretki.
Masa chałwowa:
2/3 mleka zagotować w rondlu. W 1/3 mleka wymieszać budyń - można dodać cukier. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony w szklance budyń z cukrem i mieszać.
Należy poczekać aż budyń wystygnie i wymieszać go z masłem i pokrojoną chałwą. Gdy budyń już wystygnie do miski wrzucić masło, dodać wcześniej pokrojoną w kostkę chałwę i zmiksować.
Lukier:
Śmietanę i cukier dokładnie wymieszać. Można dodać kolorowy barwnik.
Jak przekładać?
Do formy włożyć papier, położyć jedną część biszkopta na dnie, nasączyć go wodą z cytryną lub jakimś olejkiem, nałożyć masę jabłkową i poczekać aż zastygnie ( na przykład w lodówce). Później należy nałożyć masę chałwową i na nią drugą część nasączonego biszkopta. Można dowolnie przyozdobić. Ciasto trzeba schłodzić. Dzięki temu jego konsystencja będzie odpowiednia, a smaki kolejnych warstw będą się przenikały.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
- 4 łyżki mąki tortowej
- 5 niewielkich jajek lub 3 duże
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- łyżka stołowa cukru waniliowego
- 250 ml wody
- 4 jabłka średniej wielkości
- galaretka cytrynowa
- 400 ml mleka
- 80 g chałwy
- budyń śmietankowy lub waniliowy
- cukier (według uznania)
- 100 - 200 g masła (według uznania)
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki stołowe śmietany (słodkiej)
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
W jakim naczyniu najlepiej upiec chleb
Wybór odpowiedniego naczynia do pieczenia chleba ma ogromne znaczenie dla ostatecznego efektu wypieku. W zależności od rodzaju chleba, który chcemy upiec, istnieje kilka różnych opcji, które warto rozważyć. W tym artykule omówimy różne rodzaje naczyń i podpowiemy, które z nich są najlepsze dla różnych rodzajów chleba.
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Czy zdarzyło ci się kiedyś, że chciałaś upiec coś pysznego, ale okazało się, że nie masz proszku do pieczenia? Nie martw się, istnieje wiele alternatyw, które możesz wykorzystać, aby ciasto wciąż wyrosło i było pyszne. W tym artykule dowiesz się, czym zastąpić proszek do pieczenia i jakie są najlepsze opcje dla różnych rodzajów wypieków.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl