Składniki:
Biszkopt:
- 4 łyżki mąki tortowej
- 5 niewielkich jajek lub 3 duże
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- łyżka stołowa cukru waniliowego
- 250 ml wody
- 4 jabłka średniej wielkości
- galaretka cytrynowa
Masa chałwowa:
- 400 ml mleka
- 80 g chałwy
- budyń śmietankowy lub waniliowy
- cukier (według uznania)
- 100 - 200 g masła (według uznania)
Lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki stołowe śmietany (słodkiej)
Przygotowanie:
Biszkopt:
Ubić same białka dodając cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Dwa rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek i dokładnie wymieszać. Taką masę wyłożyć do formy. Biszkopt piec przez 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Upieczony ostudzić i przekroić na dwie części.
Umyte jabłka obrać, usunąć ogryzek i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić je do garnka, wlać wodę i dusić jabłka do momentu, aż będą miękkie. Następnie rozrobić galaretkę i zalać nią jabłka, pozostawiając do wystudzenia i zastygnięcia galaretki.
Masa chałwowa:
2/3 mleka zagotować w rondlu. W 1/3 mleka wymieszać budyń - można dodać cukier. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony w szklance budyń z cukrem i mieszać. Należy poczekać aż budyń wystygnie i wymieszać go z masłem i pokrojoną chałwą. Gdy budyń już wystygnie do miski wrzucić masło, dodać wcześniej pokrojoną w kostkę chałwę i zmiksować.
Lukier:
Śmietanę i cukier dokładnie wymieszać. Można dodać kolorowy barwnik.
Jak przekładać?
Do formy włożyć papier, położyć jedną część biszkopta na dnie, nasączyć go wodą z cytryną lub jakimś olejkiem, nałożyć masę jabłkową i poczekać aż zastygnie ( na przykład w lodówce). Później należy nałożyć masę chałwową i na nią drugą część nasączonego biszkopta. Można dowolnie przyozdobić. Ciasto trzeba schłodzić. Dzięki temu jego konsystencja będzie odpowiednia, a smaki kolejnych warstw będą się przenikały.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com