Jak przyrządzić kurczaka: kilka apetycznych podpowiedzi
Udostępnij Google News
Kuchnia

Jak przyrządzić kurczaka: kilka apetycznych podpowiedzi

Mięso drobiowe jest zdrowe, sycące i można je przyrządzać na wiele sposobów. Dodatkowym atutem jest fakt, że prędko poddaje się obróbce termicznej. Jeśli więc mamy w zamrażarce części z kurczaka, wystarczy je odmrozić i – podczas gdy usiłujemy się ogarnąć po przyjściu z pracy – wymyślić jakieś popisowe danie. Kurze biusty albo podudzia równie szybko się rozmrażają, więc i obiad szybko wjedzie na stół.

Dobrze, abyśmy mieli w okolicy sklep, w którym bez obaw zaopatrywać można się w drób. Na pewno taki istnieje, musimy tylko zadać sobie trud i wyjść poza rutynę nabywania artykułów mięsnych w supermarketach. Małe osiedlowe sklepiki oferują drób z ekologicznych hodowli, bez antybiotyków. Takie mięso jest nie tylko zdrowsze od tego z hodowli przemysłowych, ale i smaczniejsze – przede wszystkim jest miękkie i kruche. Oto kilka pomysłów na to jak przyrządzić kurczaka.

Kurze polędwiczki/fileciki z piersi na ostro

Potrzebne nam będą albo gotowe wykrojone polędwiczki, albo podwójna pierś z kurczaka. Pierś kroimy na skośne niewielkie kawałki. Mięso wrzucamy do miski i przygotowujemy marynatę. Możemy zrobić ją w osobnym naczyniu, dokładnie mieszając składniki albo aplikować je wprost do miski z mięsem. Warunek jest jeden: wszystkie kawałki mięsa muszą zanurzyć się w marynacie. A składa się ona z:

  • Oliwy
  • Miodu
  • Ostrej musztardy
  • Soli
  • Pieprzu
  • Czosnku
  • Curry
  • Tymianku
  • Rozmarynu

Czosnek należy przecisnąć przez praskę, a tymianek i rozmaryn – jeśli używamy gotowych przypraw – rozetrzeć w moździerzu na proszek. Zabalsamowane w tej aromatycznej zalewie kawałki kurczaka powinny chwilę poleżakować. Jeśli zależy nam na czasie – wystarczy pół godziny. Ale równie dobrze mogą tak leżeć przez całą noc z przeznaczeniem na jutrzejszy obiad. Ponieważ w marynacie jest oliwa, wrzucamy kolejne kawałki mięsa na suchą nagrzaną patelnię i obsmażamy z obu stron. Zanim wylądują na niej wszystkie, tłuszczu oraz sosu na patelni będzie już pod dostatkiem. Gdyby było mało dolewany odrobinę oliwy. Dusimy krótko. Kiedy tylko kawałki kurczaka wyglądają na gotowe, to znaczy, że… są gotowe. Do ostrych polędwiczek pasuje sos czosnkowy (jogurt naturalny, majonez, czosnek, sól, pieprz) oraz ryż – najlepiej paraboiled albo brązowy naturalny. Jeśli zostaną nam resztki z obiadu, nie wyrzucamy ich. Zmieszajmy ryż z kawałkami mięsa, dodajmy pokrojony w kostkę zielony ogórek, paprykę, połówki pomidorków koktajlowych i schowajmy całość do pojemnika. To gotowe śniadanie na następny dzień – albo przekąska do zabrania do pracy.

Filet z kurczaka z warzywami z piekarnika

To kolejna wariacja na temat jak przyrządzić kurczaka, żeby nie był to kotlet w panierce. Do natarcia piersi z kurczaka możemy użyć tej samej marynaty. Ponacinajmy jednak mięso w taki sposób jak nacina się kiełbasę na grill, żeby marynata nasączyła mięso od środka. Przygotujmy warzywa, które będziemy piekli:

  • Marchew
  • Pietruszkę
  • Buraki
  • Seler
  • Batat

Trzeba je umyć, obrać (albo nie – jak kto woli) i pokroić w cząstki o porównywalnej wielkości, żeby miękły w miarę równomiernie. Warzywa skrapiamy oliwą, lekko oprószamy pieprzem ziołowym i ulubionymi ziołami (tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie, dowolne gotowe mieszanki ziół). Układamy na wyłożonej papierem blasze tak, aby nie leżały na sobie warstwami. Pieczemy góra/dół w temperaturze co najmniej 200 stopni. Kiedy warzywa są prawie dobre – dla każdego będzie do inny stan miękkości – ścieśniamy je nieco (podczas pieczenia znacznie się kurczą) i układamy na blasze filety z kurczaka. Jeśli boicie się, że marynata wypłynie i warzywa nasiąkną, ułóżcie je na dodatkowym zabezpieczeniu z folii aluminiowej.

Bez rosołu ani rusz

Jeśli mamy całego kurczaka albo tzw. porcję rosołową, nie wahajmy się i przygotujmy aromatyczny rosół – zupę idealną na wzmocnienie, rozgrzanie i… poprawę humoru. Zaczynamy od włożenia mięsa – do drobiu dodać można kawałek wołowego szpondra – do zimnej wody i obgotowania go. Jeśli zależy nam na klarownym wywarze, zbieramy szumowiny aż do skutku. Następnie dorzucamy warzywa: marchew, pietruszkę, kawałek selera, i przypalony nad ogniem kawałek cebuli. Kolejny składnik to… czas. Rosół musi długo gotować się na wolnym ogniu. Sól dodajemy pod koniec gotowania, a natką pietruszki posypujemy dopiero gotową zupę. Jeśli mamy już sposób na to jak przyrządzić kurczaka i nastawiliśmy dobrej jakości rosół, nie używajmy kostek rosołowych – od syntetycznego smaku prędko można się odzwyczaić. Lepiej kupić mieszankę ziół i przypraw „do rosołu”: bez glutaminianu sodu, soli i paskudnych tłuszczów utwardzonych. Prawdziwy rosół podany z makaronem, lanym ciastem czy ziemniakami to balsam dla duszy! Pamiętajmy, że mięso z kurczaka rosołowego warto poddać powtórnej obróbce. Można je zmielić, doprawić i użyć jako farszu do krokiecików albo pierożków. Można zrobić z niego pulpety w sosie pomidorowym. Równie dobrze sprawdzi się jako wkład do galaretki – zamiast świńskich nóżek.

Jak przyrządzić kurczaka: kwestie porządkowe

Mięso drobiowe z pewnego źródła zazwyczaj nie niesie ze sobą ryzyka zarażenia salmonellą. Gdyby jednak ta perfidna bakteria była obecna na surowym mięsie, pamiętajmy, że zabija ją wysoka temperatura. Stąd zalecenie, aby mięsa drobiowego nie płukać w kranie pod bieżącą wodą – rozsiewamy, rozchlapujemy wtedy szkodliwe bakcyle na pół kuchni! Kroimy na desce; deskę, ręce i nóż myjemy. Resztę załatwi temperatura.

Pamiętajmy też, że jeśli dzielimy się surowym mięsem np. z kotem, warto je przynajmniej sparzyć wrzątkiem – właśnie z powodu salmonelli. I jeszcze, że drobne kości w skrzydełkach czy udkach mogą utkwić kotu w gardle i doprowadzić do uduszenia. Jeśli więc nasz pupil jest niewychodzący i nienauczony radzenia sobie z ptaszkami i myszkami – dawajmy mu raczej kawałki bez kości i chrząstek.

Jeśli macie więcej pomysłów na to jak przyrządzić kurczaka, żeby był dietetyczny, smaczny, zdrowy, miękki i aromatyczny, koniecznie puszczajcie te wieści w świat, dzielcie się nimi z przyjaciółmi. W niektórych środowiskach wciąż jeszcze pokutuje przekonanie, że drób to... nie jest mięso! A to przecież najlepsze i najzdrowsze mięso jakie może wylądować na naszych talerzach.

Źródło: http://zagrodowy.pl/nasz-ekspert/jak-przyrzadzic-kurczaka-aby-byl-dietetyczny/

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie