Jak przyrządzić kurczaka: kilka apetycznych podpowiedzi
Mięso drobiowe jest zdrowe, sycące i można je przyrządzać na wiele sposobów. Dodatkowym atutem jest fakt, że prędko poddaje się obróbce termicznej. Jeśli więc mamy w zamrażarce części z kurczaka, wystarczy je odmrozić i – podczas gdy usiłujemy się ogarnąć po przyjściu z pracy – wymyślić jakieś popisowe danie. Kurze biusty albo podudzia równie szybko się rozmrażają, więc i obiad szybko wjedzie na stół.
Reklama
Dobrze, abyśmy mieli w okolicy sklep, w którym bez obaw zaopatrywać można się w drób. Na pewno taki istnieje, musimy tylko zadać sobie trud i wyjść poza rutynę nabywania artykułów mięsnych w supermarketach. Małe osiedlowe sklepiki oferują drób z ekologicznych hodowli, bez antybiotyków. Takie mięso jest nie tylko zdrowsze od tego z hodowli przemysłowych, ale i smaczniejsze – przede wszystkim jest miękkie i kruche. Oto kilka pomysłów na to jak przyrządzić kurczaka.
Kurze polędwiczki/fileciki z piersi na ostro
Potrzebne nam będą albo gotowe wykrojone polędwiczki, albo podwójna pierś z kurczaka. Pierś kroimy na skośne niewielkie kawałki. Mięso wrzucamy do miski i przygotowujemy marynatę. Możemy zrobić ją w osobnym naczyniu, dokładnie mieszając składniki albo aplikować je wprost do miski z mięsem. Warunek jest jeden: wszystkie kawałki mięsa muszą zanurzyć się w marynacie. A składa się ona z:
Zabalsamowane w tej aromatycznej zalewie kawałki kurczaka powinny chwilę poleżakować. Jeśli zależy nam na czasie – wystarczy pół godziny. Ale równie dobrze mogą tak leżeć przez całą noc z przeznaczeniem na jutrzejszy obiad. Ponieważ w marynacie jest oliwa, wrzucamy kolejne kawałki mięsa na suchą nagrzaną patelnię i obsmażamy z obu stron. Zanim wylądują na niej wszystkie, tłuszczu oraz sosu na patelni będzie już pod dostatkiem. Gdyby było mało dolewany odrobinę oliwy. Dusimy krótko. Kiedy tylko kawałki kurczaka wyglądają na gotowe, to znaczy, że… są gotowe. Do ostrych polędwiczek pasuje sos czosnkowy (jogurt naturalny, majonez, czosnek, sól, pieprz) oraz ryż – najlepiej paraboiled albo brązowy naturalny. Jeśli zostaną nam resztki z obiadu, nie wyrzucamy ich. Zmieszajmy ryż z kawałkami mięsa, dodajmy pokrojony w kostkę zielony ogórek, paprykę, połówki pomidorków koktajlowych i schowajmy całość do pojemnika. To gotowe śniadanie na następny dzień – albo przekąska do zabrania do pracy.
Filet z kurczaka z warzywami z piekarnika
To kolejna wariacja na temat jak przyrządzić kurczaka, żeby nie był to kotlet w panierce. Do natarcia piersi z kurczaka możemy użyć tej samej marynaty. Ponacinajmy jednak mięso w taki sposób jak nacina się kiełbasę na grill, żeby marynata nasączyła mięso od środka.
Przygotujmy warzywa, które będziemy piekli:
Jeśli zależy nam na klarownym wywarze, zbieramy szumowiny aż do skutku. Następnie dorzucamy warzywa: marchew, pietruszkę, kawałek selera, i przypalony nad ogniem kawałek cebuli. Kolejny składnik to… czas. Rosół musi długo gotować się na wolnym ogniu. Sól dodajemy pod koniec gotowania, a natką pietruszki posypujemy dopiero gotową zupę. Jeśli mamy już sposób na to jak przyrządzić kurczaka i nastawiliśmy dobrej jakości rosół, nie używajmy kostek rosołowych – od syntetycznego smaku prędko można się odzwyczaić. Lepiej kupić mieszankę ziół i przypraw „do rosołu”: bez glutaminianu sodu, soli i paskudnych tłuszczów utwardzonych. Prawdziwy rosół podany z makaronem, lanym ciastem czy ziemniakami to balsam dla duszy! Pamiętajmy, że mięso z kurczaka rosołowego warto poddać powtórnej obróbce. Można je zmielić, doprawić i użyć jako farszu do krokiecików albo pierożków. Można zrobić z niego pulpety w sosie pomidorowym. Równie dobrze sprawdzi się jako wkład do galaretki – zamiast świńskich nóżek.
Jak przyrządzić kurczaka: kwestie porządkowe
Mięso drobiowe z pewnego źródła zazwyczaj nie niesie ze sobą ryzyka zarażenia salmonellą.
Gdyby jednak ta perfidna bakteria była obecna na surowym mięsie, pamiętajmy, że zabija ją wysoka temperatura. Stąd zalecenie, aby mięsa drobiowego nie płukać w kranie pod bieżącą wodą – rozsiewamy, rozchlapujemy wtedy szkodliwe bakcyle na pół kuchni! Kroimy na desce; deskę, ręce i nóż myjemy. Resztę załatwi temperatura.
Pamiętajmy też, że jeśli dzielimy się surowym mięsem np. z kotem, warto je przynajmniej sparzyć wrzątkiem – właśnie z powodu salmonelli. I jeszcze, że drobne kości w skrzydełkach czy udkach mogą utkwić kotu w gardle i doprowadzić do uduszenia. Jeśli więc nasz pupil jest niewychodzący i nienauczony radzenia sobie z ptaszkami i myszkami – dawajmy mu raczej kawałki bez kości i chrząstek.
Jeśli macie więcej pomysłów na to jak przyrządzić kurczaka, żeby był dietetyczny, smaczny, zdrowy, miękki i aromatyczny, koniecznie puszczajcie te wieści w świat, dzielcie się nimi z przyjaciółmi. W niektórych środowiskach wciąż jeszcze pokutuje przekonanie, że drób to... nie jest mięso! A to przecież najlepsze i najzdrowsze mięso jakie może wylądować na naszych talerzach.
Źródło: http://zagrodowy.pl/nasz-ekspert/jak-przyrzadzic-kurczaka-aby-byl-dietetyczny/
- Oliwy
- Miodu
- Ostrej musztardy
- Soli
- Pieprzu
- Czosnku
- Curry
- Tymianku
- Rozmarynu
Reklama
Reklama
- Marchew
- Pietruszkę
- Buraki
- Seler
- Batat
Reklama
Reklama
Reklama
kurczakfilet z kurczakamięso drobiowejak przyrządzić kurczakamięso z kurczakaco zrobić z kurczakadania z kurczaka
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Souvlaki z kurczaka - smak Grecji w Twojej kuchni
Souvlaki z kurczaka to popularne danie kuchni greckiej, które skradło serca wielu smakoszy na całym świecie. To proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie, które możemy podać jako główne danie lub na grillowanych pitych. W tym artykule podzielimy się przepisem na souvlaki z kurczaka oraz podpowiemy, jak podawać to pyszne danie.
Z czym podać kurczaka?
Podanie odpowiedniego dodatku do kurczaka może sprawić, że danie nabierze zupełnie nowego smaku i charakteru. Wybór odpowiednich składników może zależeć od preferencji smakowych i sezonowych dostępności. Oto kilka pomysłów na to, z czym podać kurczaka, które z pewnością zadowolą Twoje podniebienie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl