Przepis na aromatyczne ciasto orzechowe z galaretką

Kuchnia Niedziela, 3 września 2017
Oceń:
4 / 32 głosów
Przepis na aromatyczne ciasto orzechowe z galaretką

Masz ochotę na domowe ciasto? W takim razie sięgnij po przepis na przepyszne ciasto orzechowe z galaretką. Gwarantujemy, że ten smak Cię zachwyci!

Składniki:

Na ciasto:

  • 200 g zmielonych ulubionych orzechów
  • 8 białek z kurzych jaj
  • 4 żółtka z kurzych jaj
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • 4 łyżki mąki pszennej

Na masę:

  • 5 żółtek z kurzych jaj
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • sok z 1 puszki brzoskwiń
  • 300 g prawdziwego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Do przekładania i dekoracji:
  • ¼ szklanki spirytusu
  • 2 paczki delicji pomarańczowych
  • ¼ szklanki mocnej, zimnej kawy
  • brzoskwinie z puszki
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Przygotowanie:

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy laskowe, wiórki kokosowe i sparzone rodzynki. Całość wymieszać. Białka ubić, a pod koniec dodać cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodać żółtka. Później dodać do jajek wymieszane wcześniej suche składniki. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Galaretki należy rozpuścić w 3/4 l wody i odstawić do wystudzenia. Sok z brzoskwiń, 3/4 szklanki wody i cukier umieścić w garnku i zagotować. Budynie wymieszać z mąką i rozpuścić w 3/4 szklanki wody, dodać żółtka. Dokładnie zmiksować i wlać na wrzący sok z brzoskwiń. Ciągle mieszając trzymać na ogniu do zagotowania, po czym odstawić do ostudzenia. Masło zmiksować a następnie powoli dodawać wystudzony budyń i zmiksować ponownie. Na jeden placek położyć połówkę masy. Delicje skąpać w kawie ze spirytusem i położyć na masie, po czym przykryć pozostałą częścią masy. Na drugim placku położyć pokrojone brzoskwinie i polać galaretką.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com