Sztuka parzenia kawy

Sztuka parzenia kawy

Kawa powinna być przygotowana w odpowiedni sposób. Jednak sposobów jej przysadzenia jest bardzo wiele i wymagają ogromnej wprawy. Najprzyjemniej zgłębiać sztukę jej parzenia jesienią, gdy za oknem robi się szaro, nieprzyjemnie i chłodno, najlepiej w gronie przyjaciół. Najbardziej nowoczesną formą jest korzystanie z różnego rodzaju ekspresów (najbardziej warte uwagi są te ciśnieniowe ze pieniaczami mleka). Kawę można podać w stylowej kafetierce lub miedzianym tygielku.
Reklama

Stylowa Kafetiera

Kafetiera to niedrogie, lecz bardzo praktyczny element wyposażenia kuchni. Gdy znajomi zaskoczą nas niespodziewaną wizytą. Wyparzamy naczynie wrzątkiem, na dno wsypujemy odpowiednią ilość aromatycznej kawy i zalewamy gorącą aczkolwiek nie wrzącą wodą. Odstawiamy do zaparzenia na 3- 5 minut. Za pomocą specjalnego sitka, przesuwamy na dno wszystkie fusy i już możemy zaserwować naszym gościom niezwykle pyszną i aromatyczną kawę.

Tradycyjne parzenie – kawa po turecku

Kawa po turecku to metoda parzenia kawy, którą warto poznać, ponieważ wywodzi się z ojczyzny tego pobudzającego naparu. Aby oddać hołd tradycji kawę podajmy w miedzianym tygielku z długą rączką. Na dno wsypujemy odpowiednią ilość aromatycznej kawy, dosypujemy cukier po jednej łyżeczce na jedną miarkę kawy i zalewamy wodą(należy uważać aby nie napełnić tygielka po brzegi ponieważ może później kipieć). O przygotowaniu takiej mieszanki stawiamy ją na ogień.
Reklama
Zdejmujemy ją od razu po zagotowaniu i rytuał taki powtarzamy trzykrotnie – powoduje to że kawa nabiera pełnej mocy. Na koniec dosypujemy niewielką ilość kardamonu i już wspólnie z bliskimi możemy delektować się aromatyczną, wspaniale podaną i przepyszną kawą.

Powiew nowoczesności – ekspresy do kawy

Powstanie ekspresów do kawy z pewnością ma swoją genezę wśród miłośników tego niesamowitego trunku. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ekspresów, jednak wśród najpopularniejszych plasują się przypływowe oraz ciśnieniowe. Na te pierwsze pozwolić może sobie niemal każdy. Urządzenie pobiera wodę z pojemnika, która następnie przepływa przez filtr, w którym znajduję się kawa i powoli przepływa gotowa kawa do specjalnego dzbanka.
Reklama
Ekspresy ciśnieniowe dają możliwość stworzenia najróżniejszych rodzajów kaw – espresso, latte, cappuccino, machiato a może tradycyjnie czarna lub biała – nic prostszego. Najczęściej są bardzo proste w obsłudze i wyposażone w specjalne spieniacze do mleka. Z odpowiednimi dodatkami nasze kawy będą rozkoszą dla podniebienia. Kawa z ekspresu jest jednym z ulubionych współczesnych rodzajów kawy.

Po prostu kawa

Istnieje mnóstwo sprawdzonych przepisów na stworzenie niepowtarzalnej i wyśmienitej kawy. Można oczywiście korzystać z polecanych przez basistów przepisów, ale jeśli kochamy kawę i mamy trochę czasu warto poeksperymentować z dodatkami na własną rękę i stworzyć własną przepyszną mieszankę smaków... Marta
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama