Składniki:
- 1 kg marchewki
- 4 szklanki warzywnego bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietanki 18%
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
do podania:
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 10 dag sera feta
- garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, a ząbki czosnku w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek. Po kolejnej minucie dodajemy marchewkę i bulion, doprawiamy kminkiem. Gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka. Wtedy zestawiamy garnek z kuchenki i doprawiamy pieprzem oraz solą. Do całości wlewamy śmietankę i miksujemy na gładką masę. Następnie prażymy pestki dyni i słonecznika na patelni bez tłuszczu, a fetę kroimy w kosteczkę. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy fetę, posypujemy pestkami i natką pietruszki.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com