Przepis na roladki z kurczakiem, szczypiorkiem, serem feta

Przepis na roladki z kurczakiem, szczypiorkiem, serem feta

Zależy Ci na tym, żeby to co zaserwujesz swoim bliskim szybko znikało z talerzy? Gwarantujemy, że tak właśnie będzie, jeśli przygotujesz roladki według tego przepisu.
Reklama
Składniki:
  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 4 duże plastry szynki gotowanej
  • 4 duże liście kapusty włoskiej
  • 150 g sera feta
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka vegety
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • ½ l rosołu drobiowego
Składniki na sos:
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka musztardy
Przygotowanie: Piersi przekrajamy na pół i rozbijamy na cienkie plastry. Z kapusty oddzielamy 4 liście, które należy blanszować w gorącej wodzie na wolnym ogniu przez około 5 minut. Ser feta należy rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, pieprzem i szczypiorkiem. Następnie na liściu kapusty kładziemy naszego kurczaka i doprawiamy vegetą. Na kurczaka nakładamy fetę oraz plasterek szynki, po czym zwijamy całość w roladkę. W garnku roztapiamy masło, dolewamy odrobinkę rosołu i dusimy na takiej bazie nasze roladki, co jakiś czas dolewając rosołu. Każdą z roladek należy dusić po około 10 minut na każdą stronę. Sos przygotowujemy poprzez wymieszanie mąki ze śmietaną, dodanie naszego rosołu pozostałego po duszeniu roladek oraz musztardy. Sos musi zgęstnieć, dlatego należy go zagotować. Źródło zdjęcia: www.fotolia.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama