Przepis na roladki z kurczakiem, szczypiorkiem, serem feta
Udostępnij Google News
Kuchnia

Przepis na roladki z kurczakiem, szczypiorkiem, serem feta

Zależy Ci na tym, żeby to co zaserwujesz swoim bliskim szybko znikało z talerzy? Gwarantujemy, że tak właśnie będzie, jeśli przygotujesz roladki według tego przepisu.

Składniki:

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 4 duże plastry szynki gotowanej
  • 4 duże liście kapusty włoskiej
  • 150 g sera feta
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka vegety
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • ½ l rosołu drobiowego

Składniki na sos:

  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka musztardy

Przygotowanie:

Piersi przekrajamy na pół i rozbijamy na cienkie plastry. Z kapusty oddzielamy 4 liście, które należy blanszować w gorącej wodzie na wolnym ogniu przez około 5 minut. Ser feta należy rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, pieprzem i szczypiorkiem. Następnie na liściu kapusty kładziemy naszego kurczaka i doprawiamy vegetą. Na kurczaka nakładamy fetę oraz plasterek szynki, po czym zwijamy całość w roladkę. W garnku roztapiamy masło, dolewamy odrobinkę rosołu i dusimy na takiej bazie nasze roladki, co jakiś czas dolewając rosołu. Każdą z roladek należy dusić po około 10 minut na każdą stronę. Sos przygotowujemy poprzez wymieszanie mąki ze śmietaną, dodanie naszego rosołu pozostałego po duszeniu roladek oraz musztardy. Sos musi zgęstnieć, dlatego należy go zagotować.

Źródło zdjęcia: www.fotolia.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie