Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 20 dag drobnego makaronu
- 15 dag szynki gotowanej
- 20 dag sera mozzarella
- 2-3 pomidory
- bazylia
Sos:
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka z ½ cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczki sosu Tabasco
- sól, cukier i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente i zostawiamy do wystudzenia. Szynkę, mozzarellę oraz pomidorki kroimy w kostkę. Makaron przekładamy do miseczki, dodajemy kukurydzę, szynkę, mozzarellę, pomidory i kukurydzę. Siekamy bazylię i dodajmy do całości. Łyżkę soku z cytryny mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem i cukrem. Zalewamy całość i zostawiamy w lodówce do schłodzenia.
Sos: jogurt mieszamy z majonezem i tabasco, skórką cytrynową, łyżką soku cytrynowego. Na koniec przyprawiamy pieprzem, cukrem oraz solą. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com