Przepis na pomarańczową babkę piaskową

Babka piaskowa, to rewelacyjna słodka przekąska, uwielbiana przez zdecydowaną większość ludzi. Jeśli chcesz spróbować przygotować ją własnoręcznie, poznaj poniższy przepis.
Składniki:
  • cukier wanilinowy
  • puszka mandarynek
  • otarta skórka z pomarańczy
  • cukier puder
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 15 dag margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • zapach pomarańczowy
Przygotowanie: Wcześniej wyjętą z lodówki margarynę ucieramy z cukrem do momentu powstania gładkiej masy. Następnie rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Do masy dodajemy żółtka, dwa rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Później dodajemy zapach pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, cukier wanilinowy i dolewamy mleko ponownie mieszając. Białka miksujemy do powstania piany i dodajemy do całości mieszając. Mandarynki z puszki odcedzamy na sicie, rozdrabniamy i mieszamy z masą. Następnie przygotowujemy formę na babkę, do której należy włożyć papier do pieczenia i delikatnie nasmarować masłem. Przelewamy do niej masę. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy według uznania. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł