Jak doczyścić przypalony garnek?

Zapomniałaś, że zostawiłaś garnek na kuchence i niestety go przypaliłaś? Nie musisz od razu myśleć o jego wyrzuceniu. Spróbuj przywrócić go do użytku za pomocą tego, co masz w kuchni i domu. Potrzebujesz tylko proszku do pieczenia, octu, wody i gąbki do mycia naczyń.
Krok 1 Napełnij garnek wodą. Ilość wody należy dostosować do głębokości i wielkości garnka oraz jego zabrudzenia. Zalej naczynie tak, aby przypalony obszar był zamoczony. Dolej do wody szklankę octu.

Krok 2

Umieść garnek na kuchence i doprowadź mieszaninę do wrzenia. Nie minie wiele czasu, a zauważysz różnicę.

Krok 3

Zdejmij naczynie z ognia, dodaj 2 - 3 łyżki sody oczyszczonej do mieszanki. Pozostaw garnek na kilka minut, zanim go opróżnisz.

Krok 4

Wyczyść garnek ścierną stroną gąbki. Szoruj przez około 30 – 40 sekund, do momentu wyczyszczenia spalenizny. Jeżeli plamy są szczególnie oporne na czyszczenie, posyp je jeszcze odrobiną suchej sody oczyszczonej i po chwili zacznij ponownie trzeć. Po wyczyszczeniu naczynia, wypłucz je dokładnie ciepłą wodą. Następnie użyj płynu do mycia naczyń lub wyparz garnek wrzącą wodą. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł