Pomysły na przygotowanie jajek na stół wielkanocny

Jedno jest pewne - na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Zazwyczaj podajemy je z majonezem i szczypiorkiem... Jednak w tym roku proponujemy Ci, żebyś wypróbowała jeden z poniższych przepisów.
Rumiane jajka w skorupce Składniki:
  • jajka ugotowane na twardo w skorupkach
  • szczypiorek
  • pietruszka
  • łyżka masła
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • pieczarki
  • Przygotowanie:
Ugotowane oraz wystudzone jajka kroimy na pół, tak żeby powstały dwie łódeczki. Tak przekrojone jaja delikatnie wyjmujemy ze skorupek za pomocą łyżeczki. Rozdrabniamy jajka i dodajemy do nich starte i podsmażone pieczarki. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek, a także masło, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Tak zrobioną masę nakładamy do naszych skorupek. Całość obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle lub oleju do zarumienienia. Ważne jest to, żeby smażyć całość skorupką do góry. Jajka z  łososiem Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 85 g wędzonego łososia
  • 3 łyżki kremowego twarożku
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Jajka kroimy na pół i pozbywamy się żółtek. Przekładamy je do miski i miksujemy razem z łososiem, twarożkiem, śmietaną, sokiem z cytryny, koperkiem. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Masą uzupełniamy miejsce w jaju, które wcześniej zajmowało żółtko. Dekorujemy koperkiem lub szczypiorkiem. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł