Jak zrobić idealne KASZOTTO? Wypróbuj sprawdzony przepis

Coraz częściej na naszym talerzy ziemniaki ustępują miejsca kaszy. Na półkach sklepowych możemy znaleźć ich wiele rodzajów, np. kasza jęczmienna, kasza gryczana, kasza jaglana. Warto po nie sięgać i przygotować kaszotto.
Oto nasz przepis na kaszotto: Składniki: - 200 g kaszy gryczanej (może być palona lub niepalona) - 2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego Przygotowanie: W garnku podgrzewamy delikatnie olej rzepakowy lub oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę. Chwilę smażymy, aż stanie się szklista. Wsypujemy suchą kaszę i delikatnie mieszamy na małym ogniu. Gdy kasza zacznie zmieniać kolor na jaśniejszy, wlewamy bulion. Ważne, by bulion dolewać partiami - kasza wchłonie płyn, wlewamy kolejną porcję. Co jakiś czas mieszamy kaszę, by nie przywarła do dna garnka. Zdejmujemy z gazu, gdy kasza będzie miękka a ziarenka zaczną się do siebie kleić. Próbowaliście przyrządzić kaszotto w domu? Z czym je podajecie?
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł