Przepis na domowy ajerkoniak - idealny na święta!

Przejdź do galerii zdjęć
Mało kto z nas nie wyobraża sobie świąt bez podania do ciast ajerkoniaku. Jeśli zależy Ci na smaku, koniecznie sprawdź przepis na domowy ajerkoniak! By go przygotować, potrzebujesz tylko kilkunastu minut.
Składniki:
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • wanilia
  • 1 szklanka mleka skondensowanego (niesłodzonego)
  • 1 szklanka spirytusu
Przygotowanie: W przygotowanej misce ubij żółtka wraz z cukrem pudrem. Gdy cała masa stanie się puszysta, dodaj wanilię i ponownie zamieszaj. Następnie do całości dodaj mleko. Gdy skondensowane mleko połączy z masą, cały czas mieszając, ostrożnie wlej spirytus (ważne jest tutaj, by robić to powoli - jeśli się pospieszymy, masa może się zważyć). Gotowy ajerkoniak przelej do butelki i włóż do lodówki. Likier będzie gotowy po około tygodnia.
Zobacz galerię zdjęć: domowy ajerkoniak
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł