Przepis na zupę marchwiową, jak u mamy

Zupa marchewkowa to prawdziwy kulinarny hit! Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich nietuzinkowym posiłkiem, wypróbuj ten przepis.
Składniki:
  • 1 kg marchewki
  • 4 szklanki warzywnego bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
do podania:
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 10 dag sera feta
  • garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie: Marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, a ząbki czosnku w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek. Po kolejnej minucie dodajemy marchewkę i bulion, doprawiamy kminkiem. Gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka. Wtedy zestawiamy garnek z kuchenki i doprawiamy pieprzem oraz solą. Do całości wlewamy śmietankę i miksujemy na gładką masę. Następnie prażymy pestki dyni i słonecznika na patelni bez tłuszczu, a fetę kroimy w kosteczkę. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy fetę, posypujemy pestkami i natką pietruszki.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł