Dieta paryska - skuteczne odchudzanie po francusku. Na czym polega paryska dieta dr Cohena?

Przejdź do galerii zdjęć
Dieta paryska to rezultat pracy znanego francuskiego specjalisty do spraw żywienia - dr Jean-Michela Cohena. Zakłada ona trwałą i bezpieczną utratę masy ciała, bez ryzyka ponownego wzrostu wagi po skończonej kuracji. Jak wygląda odchudzanie na diecie, która podbiła serca milionów kobiet na całym świecie?
Twórca jadłospisu i założeń diety paryskiej uważa, że kluczową rolę w odchudzaniu odgrywa psychika osoby pragnącej zrzucić zbędne kilogramy. Jego zdaniem dzięki odpowiedniemu nastawieniu pozbędziemy się dokładnie takiej ilości kilogramów, jakiej domaga się nasz organizm. Dietę paryską polecić można zwłaszcza osobom, które od dawna bezskutecznie usiłują poprawić wygląd swojej sylwetki, a także takim, które po przeprowadzanych skutecznie dietach borykać się musiały z efektem jo-jo. Dieta paryska dzieli się na trzy podstawowe etapy, przez które należy przebrnąć, by cieszyć się zadowalającą nas, wymarzoną wagą.

FAZA CAFE

To faza będąca wstępem do diety właściwej, powinna ona trwać maksymalnie 10 dni, a jej zadaniem jest przygotowanie naszego organizmu do zbliżających się zmian. Faza Cafe polega na spożywaniu około 700-800 kalorii dziennie, a choć założenie to wydawać się może bardzo rygorystyczne, to dzięki niemu będziemy chudnąć około 0,5 kg dziennie. Zaraz po przebyciu tej fazy nie wolno nam wracać do wcześniejszych nawyków żywieniowych - grozi to efektem jo-jo. Po upływie zalecanego czasu powinniśmy płynnie przejść do kolejnego etapu diety.

FAZA BISTRO

Faza Bistro powinna trwać mniej więcej przez 3 tygodnie. Podczas jej trwania z naszej wagi prawdopodobnie ubędzie około 3-5 kg, a przewidywana dla nas dzienna dawka kalorii wahać się powinna w przedziale 900-1000 kalorii na dzień. Na ten etap diety dr Cohen przygotował propozycje trzech rodzajów jadłospisów, które umożliwiają przełamanie monotonii podczas trzytygodniowej kuracji.

FAZA GOURMET

W trakcie tej fazy odchudzania możemy stracić około 3-5 kg w ciągu pierwszego miesiąca i aż do 4 kg przez kolejne trzy miesiące - jeśli zdecydujemy się przedłużyć kurację. Należy stosować ją do momentu, kiedy osiągniemy upragnioną wagę. Na tym etapie mamy większą dowolność, jeśli chodzi o wybór menu, co z pewnością przekłada się na poprawę ogólnego samopoczucia.  Naszym zadaniem jest dostarczanie organizmowi 1100-1200 kalorii dziennie. Twórca diety paryskiej opracował dla Fazy Gourmet aż 5 różnych jadłospisów, które jego zdaniem nie tylko korzystnie wpływają na spadek wagi, ale jednocześnie doskonale smakują i wiążą się z dużą przyjemnością podczas jedzenia.
Zobacz galerię zdjęć: Dieta paryska
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł