Quiche ze szpinakiem - proste w wykonaniu danie kuchni francuskiej

Przejdź do galerii zdjęć
Quiche to znane i dosyć ciężkie danie kuchni francuskiej. Opiera się głównie na lekko słonym kruchym cieście oraz na masie serowo-jajeczno-śmietanowej z różnymi dodatkami.
Najpopularniejsze wersje to: quiche lorraine (z boczkiem i cebulą, quiche Nicoise (z tuńczykiem, zieloną fasolką i karczochami) oraz wersje z serem pleśniowym oraz szparagami. Składniki są jednak zmienne i zależne od pory roku i gustu. Z okazji obchodzonego wczoraj światowego dnia szpinaku, proponujemy wersję szpinakowo-pomidorową.

Quiche ze szpinakiem i pomidorami

Składniki 250 g mąki 150 g masła zimna woda mała łyżeczka soli 500 g świeżego szpinaku 3 jajka 200 ml tłustego mleka 100 ml śmietany 30% 200 g żółtego sera 5 dużych ząbków czosnku gałka muszkatołowa olej roślinny 2 duże pomidory Mąkę zagniatamy z masłem, solą i zimną wodą do momentu, aż masa będzie sprężysta - zawijamy ją w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Szpinak podsmażamy na patelni z przepuszczonym przez praskę czosnkiem, doprawiając pieprzem i solą (nie można jednak z nią przesadzić ponieważ masa jajeczna będzie dosyć słona od sera żółtego). Okrągłą formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190 C) i pieczemy około 15 minut do lekkiego zarumienienia się ciasta. Następnie mieszamy ze sobą jajka, mleko, ser oraz śmietanę - wszystko razem miksujemy i przyprawiamy gałką muszkatołową oraz świeżym pieprzem. Na upieczone ciasto wykładamy warstwami: szpinak i masę jajeczno-serową, a na wierzchu układamy plasterki pomidora i posypujemy odrobiną żółtego sera. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 C.
Zobacz galerię zdjęć: quiche
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł