Babka wielkanocna - przepis na tradycyjne świąteczne ciasto

Przejdź do galerii zdjęć
Babka wielkanocna to tradycyjne świąteczne ciasto, które podczas Wielkanocy znajdzie swoje miejsce na wielu polskich stołach oraz w koszyczkach ze święconką. Przepis na nie jest prosty i nie wymaga wiele czasu, zapewnia za to wspaniałe doznania smakowe! Pięknie przyozdobiona babka stanowić też będzie piękną ozdobę świątecznego stołu.
Obok wielkanocnego mazurka, tradycyjna babka to jedno z najbardziej charakterystycznych ciast przygotowywanych na Wielkanoc. Warto poświęcić chwilę czasu i przyrządzić ją samodzielnie, zwłaszcza że receptura jest prosta, a wykonanie przepisu nie wymaga zaawansowanych umiejętności. Klasyczna babka wielkanocna to ciasto drożdżowe, które najczęściej polewa się lukrem lub posypuje się cukrem pudrem. Powinna być wyrośnięta, miękka i puszysta. Najlepiej smakuje zanurzona w mleku lub jako dodatek do kawy. Z całą pewnością będzie ona doskonałym przysmakiem na nadchodzące Święta Wielkanocne.

Babka wielkanocna - przepis

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 40 dag świeżych drożdży 20 dag suchych drożdży 6 żółtek jaja kurzego 1 całe jajo kurze szczypta soli 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru (drobnego, do wypieków) 125 g masła 150 g rodzynek 1 łyżeczka aromatu cytrynowego Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Ze świeżych wykonujemy rozczyn. Żółtka, podobnie jak i całe jajko roztrzepujemy. Masło roztapiamy na patelni i studzimy. Mleko podgrzewamy, by osiągnęło letnią temperaturę. Wszystkie składniki na ciasto łączymy, rozpuszczony tłuszcz dodając na samym końcu. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę i wkładamy ją do wysypanej mąką miski. Odkładamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką. Po upływie wskazanego czasu przystępujemy do ponownego wyrabiania ciasta. Dwie formy do babek natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Ciasto nakładamy mniej więcej do 1/3 wysokości foremek. Znów przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce czekając, aż ciasto podwoi swoją objętość (powinno wyrosnąć do brzegów foremek). Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30 minut - do momentu, aż drewniany patyczek wbijany w babkę po wyciągnięciu będzie suchy. Po przestudzeniu babkę dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Zobacz też: Co zrobić, żeby ciasto się udało? 5 niezawodnych trików na udane wypieki
Zobacz galerię zdjęć: babka wielkanocna
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł