Barszcz biały - tradycyjna zupa na Wielkanoc. Przepis na barszcz biały

Przejdź do galerii zdjęć
Barszcz biały to obok tradycyjnego żurku najważniejsza zupa na wielkanocnym stole. Najlepiej smakuje z jajkiem i kiełbasą, oprószony dużą ilością aromatycznego majeranku. Ta wyrazista potrawa z całą pewnością sprawi, że Wielkanoc będzie pełna zakorzenionych w ludowej tradycji smaków, a świąteczny obiad w gronie najbliższych upłynie w wyśmienitej atmosferze.
Barszcz biały bardzo często mylony jest z żurkiem - obie zupy wyglądają podobnie, przygotowujemy je też z pomocą pokrewnych produktów. Podstawowa różnica między nimi to sposób wykonywania zakwasu. Barszcz biały opiera się na zakwasie z mąki pszennej, natomiast żurek - żytniej. Przygotowanie tradycyjnego barszczu białego zajmuje około 40 minut, prócz niezastąpionych doznań smakowych gwarantuje możliwość zaserwowania rodzinie i gościom wspaniałego, typowo świątecznego obiadu.

Barszcz biały - przepis

Składniki: 2 litry wody 200 g boczku wędzonego 4 białe kiełbasy średniej wielkości 1/3 butelki zakwasu z mąki pszennej 1 ząbek czosnku suszone grzyby (około 4 sztuki) 2 łyżki stołowe świeżo startego korzenia chrzanu ziele angielskie liść laurowy majeranek suszony sól pieprz 3 łyżki stołowe śmietany 18% jajka ugotowane na twardo (ilość zależna od liczby porcji) Przygotowanie: Do dużego garnka wlej 2 litry zimnej wody. Włóż do niej pokrojony w drobne plastry boczek i zagotuj, po czym zmniejsz płomień. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, obierz je i podziel na ćwiartki. Do garnka dodaj pokrojoną białą kiełbasę, chrzan, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Następnie wlej dobrze wymieszany zakwas. Przeciśnij obrany ząbek czosnku przez praskę i dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem i dużą ilością suszonego majeranku. Na koniec dodaj śmietanę. Barszcz biały podawaj z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą i ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka.
Zobacz galerię zdjęć: swieta kulinaria
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł