Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Barszcz biały - tradycyjna zupa na Wielkanoc. Przepis na barszcz biały
Przejdź do galerii zdjęć
Barszcz biały to obok tradycyjnego żurku najważniejsza zupa na wielkanocnym stole. Najlepiej smakuje z jajkiem i kiełbasą, oprószony dużą ilością aromatycznego majeranku. Ta wyrazista potrawa z całą pewnością sprawi, że Wielkanoc będzie pełna zakorzenionych w ludowej tradycji smaków, a świąteczny obiad w gronie najbliższych upłynie w wyśmienitej atmosferze.
Barszcz biały bardzo często mylony jest z żurkiem - obie zupy wyglądają podobnie, przygotowujemy je też z pomocą pokrewnych produktów. Podstawowa różnica między nimi to sposób wykonywania zakwasu. Barszcz biały opiera się na zakwasie z mąki pszennej, natomiast żurek - żytniej. Przygotowanie tradycyjnego barszczu białego zajmuje około 40 minut, prócz niezastąpionych doznań smakowych gwarantuje możliwość zaserwowania rodzinie i gościom wspaniałego, typowo świątecznego obiadu.
Barszcz biały - przepis
Składniki: 2 litry wody 200 g boczku wędzonego 4 białe kiełbasy średniej wielkości 1/3 butelki zakwasu z mąki pszennej 1 ząbek czosnku suszone grzyby (około 4 sztuki) 2 łyżki stołowe świeżo startego korzenia chrzanu ziele angielskie liść laurowy majeranek suszony sól pieprz 3 łyżki stołowe śmietany 18% jajka ugotowane na twardo (ilość zależna od liczby porcji) Przygotowanie: Do dużego garnka wlej 2 litry zimnej wody. Włóż do niej pokrojony w drobne plastry boczek i zagotuj, po czym zmniejsz płomień. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, obierz je i podziel na ćwiartki. Do garnka dodaj pokrojoną białą kiełbasę, chrzan, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Następnie wlej dobrze wymieszany zakwas. Przeciśnij obrany ząbek czosnku przez praskę i dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem i dużą ilością suszonego majeranku. Na koniec dodaj śmietanę. Barszcz biały podawaj z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą i ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka.Zobacz galerię zdjęć: swieta kulinaria
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Biały barszcz: Przepis babci, który pamiętasz z dzieciństwa.
Biały barszcz, zwany też żurem białym, to tradycyjna polska zupa, która często gości na stołach podczas świąt i uroczystości rodzinnych. To lekka i orzeźwiająca zupa, która składa się z kilku składników i przypraw. Jest to idealne danie dla osób, które cenią sobie tradycję i smak polskiej kuchni.
Kiełbasa biała przepis dziadka Staszka: Najlepsza!
Kiełbasa biała to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kiełbas w Polsce, która cieszy się popularnością szczególnie w okresie Wielkanocy. Warto jednak pamiętać, że kiełbasa biała to nie tylko potrawa świąteczna, ale również idealna propozycja na codzienne danie mięsne.
Pasztet świąteczny: Święta bez niego? Niemożliwe!
Święta to czas, kiedy na polskich stołach królują wyjątkowe potrawy. Jednym z nich jest pyszny, domowy pasztet świąteczny. Oto kompleksowy przewodnik, który pomoże Ci przygotować najlepszy pasztet na świąteczny stół.