Sałatka Cezar z kurczakiem - przepis na popularną sałatkę z dressingiem

Przejdź do galerii zdjęć
Sałatka Cezar to niekwestionowana klasyka kulinarna wśród sałat. Często stanowi ona samodzielne danie, można wykorzystać ją także jako pyszny dodatek do grilla lub uzupełnienie kanapki. Wersja z kurczakiem to łatwa do przyrządzenia, a jednocześnie bardzo wyszukana propozycja potrawy, która świetnie sprawdzi się jako lekka wiosenna przekąska.
Klasyczna sałatka Cezar to połączenie prostych składników z dressingiem, który stanowi klucz do smaku popularnej potrawy. Jego właściwe przyrządzenie to podstawa do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego. Sałatka Cezar z kurczakiem - przepis Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 5 liści sałaty rzymskiej 6 łyżek startego parmezanu 6 cm kawałek bagietki sól pieprz Dressing: 4 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka sosu worcestershire sól pieprz Przygotowanie: Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie oczyszczamy z błonek i kostek. Kroimy na mniejsze kawałki. Nacieramy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez około 4 minuty z każdej strony. Bagietkę dzielimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na tej samej patelni, aż stanie się chrupka. Przystępujemy do przygotowania dressingu. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny i sosem worcestershire. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Sałatę rzymską dokładnie myjemy, po osuszeniu siekamy na mniejsze kawałki i mieszamy w misce z połową przygotowanego dressingu. Dodajemy usmażonego kurczaka, parmezan i bagietkę, polewamy resztą sosu. Zobacz też: Surówka COLESLAW: uniwersalna sałatka do grilla i nie tylko
Zobacz galerię zdjęć: cesar
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł