Dieta bez glutenu - na czym polega i jakie przynosi efekty?

Przejdź do galerii zdjęć
Dieta bez glutenu opiera się przede wszystkim na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów zawierających pszenicę oraz inne zboża glutenowe. Ten rodzaj żywienia zyskuje coraz większą popularność, jest odpowiedni nie tylko dla osób cierpiących na alergię lub chorobę trzewną, wpływa bowiem na poprawę ogólnego samopoczucia oraz utratę zbędnych kilogramów.
Podstawowe założenie diety bez glutenu odnosi się do wykluczenia z codziennego menu produktów zawierających pszenicę, jęczmień, żyto i owies. Tak skonstruowany jadłospis przynosi liczne korzyści dla zdrowia całego organizmu, a przede wszystkim usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego. Co więcej, dieta bez glutenu to gwarancja zmniejszenia masy ciała i poprawy wyglądu sylwetki. Interesujący jest również fakt, że eliminacja pszenicy z codziennego jadłospisu skutkować może poprawą pamięci i koncentracji. Dieta bez glutenu: Podstawowe zasady Dieta bez glutenu musi przede wszystkim wykluczać pszenicę i inne zboża glutenowe. Dobrze też, by opierała się na składnikach niskoprzetworzonych, takich jak owoce, warzywa, oleje roślinne, orzechy, jaja, a także ryby i mięso - najlepiej pochodzące z hodowli ekologicznych. Stosując ten rodzaj żywienia należy pamiętać o dostarczaniu organizmowi dużej ilości wody mineralnej i innych płynów. Całkowite wykluczenie produktów pszennych z menu oznacza bezwzględny zakaz spożywania określonych rzeczy. Należą do nich między innymi: chleb, kasza manna, kuskus, bulgur, makaron. Zobacz też: Dieta lniana: zdrowy sposób na odchudzanie i oczyszczanie organizmu. Zasady i efekty diety lnianej
Zobacz galerię zdjęć: gluten
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł