Topienie marzanny - jak przygotować ją samodzielnie?

Topienie Marzanny to staropolski zwyczaj pożegnania zimy. Utopienie kukły symbolizującej tę zimną porę roku miało zapewnić jej całkowite odejście. Marzannę topiono 21 marca, w pierwszy dzień wiosny, z nadzieją, że ani mróz, ani śnieg nie przeszkodzą już w pracach polowych.
Dziś Marzannę topią zazwyczaj dzieci w przedszkolach i szkołach. Jeśli w okolicy nie ma zbiornika z wodą niekiedy Marzanna bywa palona. Jeśli do tej pory nie miałaś styczności z tym zwyczajem, może warto tegoroczną zimę pożegnać topiąc własnoręcznie wykonaną Marzannę. Zobacz jak w łatwy sposób można zrobić własną kukłę.

Na początek – dobry szkielet

Przygotuj dwie proste gałęzie lub deseczki. Następnie skrzyżuj je i połącz. Możesz związać je sznurkiem, albo sklepić szeroką taśmą klejącą. Najważniejsze, aby stelaż dobrze się trzymał.

Korpus

Kolejnym krokiem jest wykonanie korpusu. Do tego celu świetnie nadaje się koszula lub bluza zapinana z przodu. Nałóż ją na szkielet, zapnij, a następnie zwiąż w dolnej części. Kiedy już to wykonasz wypchaj koszulę. Do tego celu możesz użyć kulek z gazet, albo słomy lub siana.

Głowa

Sposobów na wykonanie głowy Marzanny jest wiele. Można wziąć damskie rajstopy i napchać w nie gazet lub siana, tak aby powstała okrągła struktura. Innym pomysłem jest wykorzystanie do tego celu balona. Po przygotowaniu głowy należy namalować na niej oczy, usta i nos. Na głowie Marzanny możesz zawiązać chustę, założyć jej czapkę, perukę lub zrobić włosy z wełny, lub pociętej bibuły.

Ubranie

Teraz kiedy masz już przygotowaną kukłę możesz ją ubrać. To w co ubierzesz Marzannę zależy wyłącznie od Ciebie. Im dziwniejszy strój tym lepiej.

A teraz do wody

Teraz, kiedy Twoja Marzanna jest już gotowa możesz wybrać się z dziećmi nad zbiornik wodny i utopić kukłę żegnając w ten sposób zimę. Jeśli w pobliżu nie ma rzeki, ani jeziora możesz Marzannę spalić. Agnieszka
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł