Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie. Jak odkwasić organizm?

Przejdź do galerii zdjęć
Zakwaszenie organizmu wywołuje szereg dolegliwości, spowodowanych przede wszystkim niewłaściwą dietą. Wysoko przetworzona żywność oraz nieodpowiednio dobrane produkty w codziennym jadłospisie mogą zaburzać równowagę kwasowo-zasadową, prowadząc do złego samopoczucia, a nawet wywołując poważne choroby. Jak odkwasić organizm?
Nieodpowiednia dieta, obfita w wysoko przetworzone produkty oraz składniki o odczynie kwasowym, może prowadzić do zakwaszenia organizmu. Wśród przyczyn tego stanu, obok nieprawidłowego sposobu odżywiania, wymienić należy stres, zbyt szybkie tempo życia, brak aktywności fizycznej (lub wręcz przeciwnie - nadmierną jej ilość), używki, przyjmowanie dużej ilości lekarstw, a także poddawanie się zbyt rygorystycznym dietom odchudzającym. Zakwaszenie organizmu objawiać się może na wiele sposobów. Często wiąże się z nadmierną drażliwością, brakiem energii do działania, a nawet depresją. Symptomy, które mogą wskazywać na zakwaszenie organizmu, to także liczne dolegliwości układu pokarmowego, takie jak zgaga, wzdęcia oraz biegunki. Powodem do niepokoju mogą być także sygnały, które wiążą się z naszym wyglądem - wypadanie włosów, problemy z cerą, nadmierna łamliwość paznokci oraz brak efektów stosowania diety i ćwiczeń. Obniżenie odporności organizmu i częste przeziębienia, to również objawy zakwaszenia.

Zakwaszenie organizmu: Produkty zakwaszające organizm

Nieodpowiednia dieta to jeden z podstawowych czynników, wywołujących zakwaszenie organizmu. Aby ją zmodyfikować, warto poznać produkty, które wpływają na zakwaszenie, a następnie wyeliminować je z codziennego jadłospisu, bądź przynajmniej ograniczyć ich spożywanie. Należą do nich między innymi: słodycze, kawa, herbata, alkohol, napoje gazowane, pieczywo, makarony, słone przekąski i dania gotowe.

Zakwaszenie organizmu: Jak odkwasić organizm?

Oprócz eliminacji produktów zakwaszających, na skuteczne odkwaszenie organizmu wpłynąć może również zmiana codziennych nawyków i stylu życia. Warto przykładać wagę do odpowiedniej ilości snu i zminimalizować stres - na ile to możliwe. Istotny jest również ruch na świeżym powietrzu, a także unikanie używek. Podstawę jadłospisu odkwaszającego organizm powinny stanowić owoce i warzywa, uzupełnione dużą ilością ziół i przypraw. Należy pić dużo wody mineralnej, bogatej w wapń i magnez. Zobacz też: Dieta bez glutenu: na czym polega i jakie przynosi efekty?
Zobacz galerię zdjęć: zakwaszenie
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł