Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie. Jak odkwasić organizm?
Przejdź do galerii zdjęć
Zakwaszenie organizmu wywołuje szereg dolegliwości, spowodowanych przede wszystkim niewłaściwą dietą. Wysoko przetworzona żywność oraz nieodpowiednio dobrane produkty w codziennym jadłospisie mogą zaburzać równowagę kwasowo-zasadową, prowadząc do złego samopoczucia, a nawet wywołując poważne choroby. Jak odkwasić organizm?
Nieodpowiednia dieta, obfita w wysoko przetworzone produkty oraz składniki o odczynie kwasowym, może prowadzić do zakwaszenia organizmu. Wśród przyczyn tego stanu, obok nieprawidłowego sposobu odżywiania, wymienić należy stres, zbyt szybkie tempo życia, brak aktywności fizycznej (lub wręcz przeciwnie - nadmierną jej ilość), używki, przyjmowanie dużej ilości lekarstw, a także poddawanie się zbyt rygorystycznym dietom odchudzającym. Zakwaszenie organizmu objawiać się może na wiele sposobów. Często wiąże się z nadmierną drażliwością, brakiem energii do działania, a nawet depresją. Symptomy, które mogą wskazywać na zakwaszenie organizmu, to także liczne dolegliwości układu pokarmowego, takie jak zgaga, wzdęcia oraz biegunki. Powodem do niepokoju mogą być także sygnały, które wiążą się z naszym wyglądem - wypadanie włosów, problemy z cerą, nadmierna łamliwość paznokci oraz brak efektów stosowania diety i ćwiczeń. Obniżenie odporności organizmu i częste przeziębienia, to również objawy zakwaszenia.
Zakwaszenie organizmu: Produkty zakwaszające organizm
Nieodpowiednia dieta to jeden z podstawowych czynników, wywołujących zakwaszenie organizmu. Aby ją zmodyfikować, warto poznać produkty, które wpływają na zakwaszenie, a następnie wyeliminować je z codziennego jadłospisu, bądź przynajmniej ograniczyć ich spożywanie. Należą do nich między innymi: słodycze, kawa, herbata, alkohol, napoje gazowane, pieczywo, makarony, słone przekąski i dania gotowe.Zakwaszenie organizmu: Jak odkwasić organizm?
Oprócz eliminacji produktów zakwaszających, na skuteczne odkwaszenie organizmu wpłynąć może również zmiana codziennych nawyków i stylu życia. Warto przykładać wagę do odpowiedniej ilości snu i zminimalizować stres - na ile to możliwe. Istotny jest również ruch na świeżym powietrzu, a także unikanie używek. Podstawę jadłospisu odkwaszającego organizm powinny stanowić owoce i warzywa, uzupełnione dużą ilością ziół i przypraw. Należy pić dużo wody mineralnej, bogatej w wapń i magnez. Zobacz też: Dieta bez glutenu: na czym polega i jakie przynosi efekty?Zobacz galerię zdjęć: zakwaszenie
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
5 nieoczywistych produktów spożywczych, które warto mieć w kuchni
Chyba każdy z nas na bieżąco uzupełnia zapasy takich artykułów spożywczych, jak mąka, jajka, mleko czy ziemniaki, bo możemy z nich w każdej chwili przygotować sycący posiłek. Istnieją jednak inne produkty, o których nie należy zapominać podczas większych zakupów. Dzięki nim w mig przygotujesz zdrowe i smaczne śniadanie czy przekąskę dla całej rodziny.
Co to są węglowodany proste?
Węglowodany są jednym z głównych składników naszej diety. Są one źródłem energii dla organizmu i pełnią wiele istotnych funkcji. Węglowodany można podzielić na dwa główne rodzaje: węglowodany proste i węglowodany złożone. W tym artykule skupimy się na węglowodanach prostych i omówimy, czym są, jakie są ich właściwości oraz jaką rolę odgrywają w naszej diecie.
Zakwaszenie organizmu - alarm!
Czy wiesz, że równowaga kwasowo-zasadowa w naszym organizmie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia? Zakwaszenie organizmu, czyli nadmiar kwasów, może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jakie są przyczyny zakwaszenia organizmu, jakie objawy może ono wywoływać oraz jak skutecznie odkwasić organizm.