Dieta bez glutenu - na czym polega i jakie przynosi efekty?
Przejdź do galerii zdjęć
Dieta bez glutenu opiera się przede wszystkim na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów zawierających pszenicę oraz inne zboża glutenowe. Ten rodzaj żywienia zyskuje coraz większą popularność, jest odpowiedni nie tylko dla osób cierpiących na alergię lub chorobę trzewną, wpływa bowiem na poprawę ogólnego samopoczucia oraz utratę zbędnych kilogramów.
Reklama
Podstawowe założenie diety bez glutenu odnosi się do wykluczenia z codziennego menu produktów zawierających pszenicę, jęczmień, żyto i owies. Tak skonstruowany jadłospis przynosi liczne korzyści dla zdrowia całego organizmu, a przede wszystkim usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego. Co więcej, dieta bez glutenu to gwarancja zmniejszenia masy ciała i poprawy wyglądu sylwetki. Interesujący jest również fakt, że eliminacja pszenicy z codziennego jadłospisu skutkować może poprawą pamięci i koncentracji.
Dieta bez glutenu: Podstawowe zasady
Dieta bez glutenu musi przede wszystkim wykluczać pszenicę i inne zboża glutenowe. Dobrze też, by opierała się na składnikach niskoprzetworzonych, takich jak owoce, warzywa, oleje roślinne, orzechy, jaja, a także ryby i mięso - najlepiej pochodzące z hodowli ekologicznych. Stosując ten rodzaj żywienia należy pamiętać o dostarczaniu organizmowi dużej ilości wody mineralnej i innych płynów. Całkowite wykluczenie produktów pszennych z menu oznacza bezwzględny zakaz spożywania określonych rzeczy. Należą do nich między innymi: chleb, kasza manna, kuskus, bulgur, makaron.
Zobacz też: Dieta lniana: zdrowy sposób na odchudzanie i oczyszczanie organizmu. Zasady i efekty diety lnianej
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: gluten
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Wielkanocna babka gryczana z migdałami. Tradycyjny przepis na bezglutenowe ciasto bez proszku do pieczenia!
Tradycyjne przepisy to skarbnica pomysłów na zdrowe dania i słodkości. Warto po nie sięgać szczególnie dzisiaj, gdy wiele osób zmaga się z różnymi problemami dietetycznymi — alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Stare receptury pełne są zdrowych składników, niezawierających glutenu, krowiego mleka lub cukru. Polecamy przepis na babkę z mąki gryczanej z migdałami bez glutenu i proszku do pieczenia.
Komosa ryżowa – właściwości zdrowotne, kalorie. Jak gotować komosę?
Komosa ryżowa jest wyjątkowym rodzajem ziarna, które zawiera w sobie wiele witamin i składników odżywczych oraz minerałów. Inna nazwa to quinoa lub ryż peruwiański. Bardzo istotne jest też to, że to bezglutenowe pseudozboże, dlatego mogą po nie sięgać osoby mające problem z tolerancją glutenu lub chore na celiakię.
Niedobór magnezu – objawy i skutki. Dieta bogata w magnez
Niedobór magnezu (Hipomagnezemia) może mieć poważne w skutkach konsekwencje, dlatego też niezwykle kluczowe jest dbanie o jego odpowiednie stężenie w organizmie. Magnez to jeden z najważniejszych pierwiastków w ciele ludzkim, gdyż odgrywa główną rolę w wielu procesach życiowych i z tego właśnie powodu potocznie nazywany jest – pierwiastkiem życia. Jakie są objawy niedoboru magnezu i w jaki sposób można go uzupełnić?
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl