Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Racjonalne żywienie ciężarnej kobiety. Sprawdź, co o nim wiesz
Przejdź do galerii zdjęć
Wiele lat temu żywienie kobiet w ciąży wyglądało zupełnie inaczej i zmieniało się na przestrzeni lat. Początkowo przyszła mama nie była wykluczana z żadnych obowiązków, ale też nie zwracała większej uwagi na dietę. Później narzucono spore restrykcje w kwestii żywienia ciężarnych kobiet, po czym teraz się od nich nieco odchodzi. Jak powinno wyglądać racjonalne żywienie ciężarnej kobiety? Postaramy się rozwiać twoje wątpliwości.
Dieta ciężarnej Należy pamiętać, że dieta kobiety ciężarnej powinna być bezpieczna dla dziecka, ale przecież chodzi też o to, by te posiłki były smaczne. W przeciwnym razie przyszła mama może nie mieć na nie apetytu, przez co będzie zjadała mniej kalorii, niż potrzebuje. Na początek warto wykluczyć składniki, które uczulają ciężarną. Następnie spisać te, które są wskazane i lubiane przez przyszłą mamę, oraz przygotować plan posiłków na tydzień, a nawet na miesiąc z góry. To pozwoli uniknąć wkładania do sklepowego koszyka produktów, których ciężarna jeść nie powinna. Ale też pozwoli zaoszczędzić na zakupach - sprawdź sama. Świeże produkty Racjonalne żywienie ciężarnej kobiety dotyczy przede wszystkim zdrowych, ale i świeżych produktów. To też, zamiast objadać się tonami czekolady, lepiej zrobić zdrową nutellę z awokado, kakao i banana. Chleb pszenny warto zamienić na pełnoziarnisty. Trzeba też bezwzględnie wykluczyć z diety olej palmowy. A co konkretnie powinna jeść kobieta ciężarna?
Zobacz galerię zdjęć: racjonalna dieta ciezarnej
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Grzyby w ciąży - czy są bezpieczne?
Jednym z często zadawanych pytań przez kobiety w ciąży jest, czy mogą jeść grzyby. Odpowiedź jest pozytywna - grzyby w ciąży są dozwolone i mogą być nawet polecane jako zdrowy składnik diety. Jednak istnieje pewien warunek, który należy spełnić, aby spożywanie grzybów było bezpieczne dla przyszłej mamy i dziecka.
Ser feta w ciąży – czy to dobry pomysł?
Jeśli zastanawiasz się, czy ser typu feta jest dozwolony w ciąży, dobrze trafiłaś. Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, sięgając po ser tego typu, bo odpowiedź na to pytanie wcale nie jest oczywista i jednoznaczna. Choć jedzenie fety w ciąży może przynieść korzyści, w pewnych sytuacjach niesie ze sobą zagrożenie.
Sery w ciąży? Tak, ale...
Bycie w ciąży to wyjątkowy okres w życiu każdej kobiety. W tym czasie ważne jest, aby zadbać o zdrową i zrównoważoną dietę, która dostarczy niezbędne składniki odżywcze zarówno dla mamy, jak i dla rozwijającego się dziecka. Jednak istnieje kilka produktów spożywczych, które mogą stanowić ryzyko dla ciężarnej kobiety, a jednym z nich są sery.