Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
6 rozgrzewających ziół, które zawsze powinnaś mieć w domu
Zioła, o których dziś opowiemy, zazwyczaj mamy w naszej kuchni i stosujemy je podczas gotowania. Ale mało kto wie, że oprócz walorów smakowych, dostarczają nam jeszcze więcej pozytywów. Dzięki nim można łatwiej walczyć z wszelkimi infekcjami, a często pomagają też przy chorobach stawów. Te rozgrzewające zioła każdy z nas powinien mieć zawsze w domu.
Rozgrzewające zioła, które warto mieć w kuchni
- Czy kiedy pomyślisz o imbirze natychmiast przypominają Ci się ciasteczka i piwo? To znak, że oglądasz sporo amerykańskich filmów. Imbir można też dorzucić do herbaty, albo do zupy – dla zdrowotności. Ma intensywny aromat i smakuje dość słodko, z takim lekkim, drewnianym posmakiem. Potrafi wyleczyć przeziębienie i różne, wirusowe infekcje. Uśmierza ból stawów oraz mięśni i zawiera całą masę przeciwzapalnych substancji. Imbir wspomaga trawienie i łagodzi mdłości. Łagodzi też znacznie bóle miesiączkowe. Pomaga przy bólach migrenowych, odkaża i odświeża jamę ustną i poprawia ukrwienie mózgu, dzięki czemu łatwiej jest się skoncetrować. To prawdziwe kombo jeśli chodzi o rozgrzewające zioła do stosowania przy leczeniu różnych dolegliwości.
- Czy potrafisz wyobrazić sobie szarlotkę bez cynamonu? Albo owsiankę z jabłkiem czy ciasteczka jabłkowe? Imbir świetnie komponuje się także z kawą. Ma wiele drogocennych właściwości. Pomaga między innymi w dolegliwościach żołądkowych i jest stosowany przy zatruciach.
- Kurkuma – wspaniale barwi, to też wykorzystuje się ją podczas zajęć sensorycznych. Można z niego wyczarować brązowe farby (po dodaniu gęstego jogurtu naturalnego). Świetnie również sprawdza się w kuchni. A jakie są właściwości tej przyprawy? Kurkuma chroni DNA przed mutacjami, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, chroni jelita i układ trawienny, przyspiesza gojenie się ran, zmniejsza bóle menstruacyjne, łagodzi objawy depresji, reguluje poziom cukru we krwi.
- Rozmaryn – łagodzi bóle żołądka i chroni przed wrzodami, chroni wątrobę, wspomaga pamięć, zapobiega depresji. Używa się go głównie w kuchni śródziemnomorskiej.
- Kardamon – jest świetny na dolegliwości trawienne i na przeziębienie. Łagodzi kaszel i udrażnia zatkany nos. Wspomaga walkę z otyłością i cukrzycą. Jest stosowany jako środek zwiększający potencję. Odświeża oddech.
- Goździki – skutecznie wzmacniają układ odpornościowy, zwalczają bakterie, wspomagają wątrobę, łagodzą bóle zębów.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł