Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Aromatyczne świąteczne przyprawy korzenne
Nadchodzi czas świątecznych wypieków oraz rozmaitych potraw. Chociaż pierogi, sernik, czy grzaniec możemy spożywać cały rok, tylko w okresie świąt bożego narodzenia smakują tak wyjątkowo. Powodem tego wyjątkowego smaku są świąteczne przyprawy korzenne. To one sprawiają, że dania wytrawne jak i słodkości smakują niecodziennie. Niewiele jednak osób wie, że przyprawy korzenne mają również niezwykłe właściwości.
Świąteczne przyprawy korzenne- zastosowanie i właściwości
Przyprawy korzenne nie tylko mają piękny zapach i ciekawy aromat, ale również posiadają właściwości korzystne dla zdrowia. Jednocześnie warto wiedzieć, do jakich dań i wypieków pasują poszczególne świąteczne przyprawy korzenne.- anyż gwieździsty
- szafran
- goździki
- imbir
- gałka muszkatołowa
Jak przyprawy korzenne trafiły do Europy?
Handel przyprawami korzennymi odebrał sporą rolę w historii. Swego czasu niektóre z nich były cenniejsze niż złoto. Miasta wielu europejskich krajów dosłownie zostały zbudowane na przyprawach korzennych. W średniowieczu ze względu na ich intensywny aromat zabijano nimi smak nieświeżego, zepsutego mięsa. Do Europy przywieźli je żeglarze i odkrywcy. Kiedyś były towarem luksusowym, dzisiaj goszczą na wielu stołach. Te, które uważamy za świąteczne przyprawy korzenne były jednymi z najbardziej eleganckich i ekskluzywnych. W szesnastym wieku zaledwie jeden funt szafranu miał wartość profesjonalnego konia jeździeckiego z dobrej hodowli. Dodatkowo warto wspomnieć, że w tym samym czasie jeden gulden był wart od dziesięciu do nawet siedemdziesięciu pięciu euro, a za zaledwie parę goździków trzeba było zapłacić sześć i pół guldena.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!