Podwyższony cholesterol – przyczyny, objawy. Jak obniżyć cholesterol?

Podwyższony cholesterol może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Jeśli w porę nie zostanie wykryty, może doprowadzić nawet do śmierci. Właśnie dlatego tak ważne jest badanie poziomu cholesterolu oraz dbanie o to, aby zawsze utrzymywał się w normie. Pamiętaj, że wiele zależy od tego, jak się odżywiasz.

Cholesterol całkowity – prawidłowa norma

Cholesterol całkowity to ten dostarczany do organizmu poprzez spożywane pokarmy, jak i ten produkowany w wątrobie, ściankach jelit, a także w skórze. Dzieli się go na:
  • cholesterol LDL (zły)
  • cholesterol HDL (dobry)
  • trójglicerydy
Każdy z elementów cholesterolu całkowitego jest ważnym elementem budulcowym zarówno hormonów, jak i witamin czy kwasów żółciowych. Pamiętaj, że kontrola poziomu cholesterolu jest bardzo ważna dla zachowania zdrowia. Badanie cholesterolu całkowitego polega na pobraniu surowicy lub osocza z próbki krwi żylnej. Według Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego norma dla poziomu cholesterolu całkowitego powinna wynosić do 190 mg/dl.

Podwyższony cholesterol – objawy

O wysokim cholesterolu mówi się, że jest “cichym zabójcą”. Dlaczego? Niestety rzadko daje wcześniej objawy, a kiedy już tak się staje, to jego leczenie jest bardzo trudne. Zdarza się jednak, że możesz wychwycić pewne sygnały, które wysyła organizm wcześniej, musisz jednak bardzo uważnie się obserwować. Objawami wysokiego cholesterolu mogą być na przykład żółte grudki zlokalizowane w kącikach oczu, a także zgięciach nadgarstków, łokci czy też kolan. Osoby, u których poziom cholesterolu jest zbyt wysoki, mogą odczuwać kłopoty z koncentracją, czy szybkie zmęczenie nóg. Co więcej, czynnikiem wskazującym na zawyżony poziom tego parametru jest także nadwaga oraz otyłość. Niestety najczęściej o zbyt wysokim cholesterolu można dowiedzieć się dopiero przy okazji zdiagnozowania choroby wieńcowej. Występuje wówczas dławiący ból w klatce piersiowej, zawroty głowy, nudności, a także drętwienie rąk czy kołatanie serca.

Podwyższony cholesterol – przyczyny

Podwyższony cholesterol całkowity może mieć bardzo różne przyczyny, zaczynając od tych genetycznych, po brak ruchu, otyłość, stres, palenie papierosów, przyjmowanie niektórych leków, a na złej diecie skończywszy. Jednak pojawia się też przy wielu chorobach:
  • wrodzonej chorobie wątroby
  • niewydolności nerek
  • niedoczynności tarczycy
  • cholestazie
  • łuszczycy
  • zespole nerczycowym
zdjęcie ilustrujące/Canva

Jak obniżyć cholesterol naturalnie – jakie produkty należy jeść?

Naturalne sposoby na obniżenie poziomu cholesterolu mogą okazać się naprawdę skuteczne. Warto rozpocząć od zmiany trybu życia. Więcej ruchu w tym wypadku to absolutna konieczność. Oczywiście możesz rozpocząć od spacerów, jeśli nie czujesz się na siłach, by uprawiać sport. Kolejną ważną rzeczą jest zmiana diety. Jakie produkty mogą okazać się pomocne? Co jeść, aby obniżyć cholesterol?
  • chudy nabiał
  • oleje roślinne tłoczone na zimno - oliwa z oliwek, olej z wiesiołka lub pestek winogron
  • margaryny zawierające stenole lub sterole
  • pełnoziarniste pieczywo zamiast białego
  • pełnoziarnisty makaron
  • owoce i warzywa
  • zielona herbata
  • rośliny strączkowe
  • przyprawy (cynamon, goździki, kurkuma, ziele angielskie)
  • chude mięso i ryby
  • zioła (oregano, bazylia, pokrzywa)
  • orzechy
Jeśli korzystasz z używek, absolutnie powinieneś z nich zrezygnować. Alkohol czy papierosy z pewnością nie są dobre dla Twojego zdrowia. Pomocne w obniżeniu cholesterolu mogą okazać się też zioła. Należą do nich na przykład karczoch zwyczajny, kozieradka pospolita, ostropest plamisty, imbir, a także i czosnek.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł