Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Sos teriyaki – przepis. Do czego używać japońskiego sosu?
Sos teriyaki to jeden z najważniejszych elementów kuchni japońskiej, a jego smak gwarantuje niebanalne oraz wyjątkowe doznania kulinarne. Jest najbardziej znanym w Europie sosem z dalekiego wschodu zaraz po jasnym sosie sojowym, który podaje się, chociażby do znanego wszystkim sushi. Orientalny słodki sos teriyaki to idealny dodatek do kurczaka, wołowiny, ryby lub chrupiących warzyw w stylu stir fry.
Jak zrobić sos teriyaki? Przepis domowy
Sos teriyaki jak i wiele produktów charakterystycznych dla kuchni dalekiego wschodu można oczywiście kupić bez najmniejszego problemu w większości polskich supermarketów. Jeśli jednak należysz do osób, które nie preferują w kuchni drogi na skróty, to zobacz jak zrobić kultowy japoński sos w domowych warunkach. Zapewniamy, iż jego smak nie będzie odbiegał od oryginalnej wersji.Składniki na tradycyjny sos teriyaki
Przygotowanie sosu teriyaki
Zacznij od wlania sosu sojowego, octu ryżowego i sake do szklanego naczynia. Następnie dodaj miód lub syrop klonowy i przy pomocy kuchennej trzepaczki całość dokładnie ubijaj do uzyskania lepkiej konsystencji sosu. Dodaj resztę składników i ponownie bardzo dokładnie wymieszaj. Gotowy sos przed użyciem najlepiej pozostawić na kilka godzin w lodówce w celu przegryzienia się ze sobą smaków wszystkich składników.Uproszczona wersja sosu teriyaki
Składniki:canva.com
Sos teriyaki – do czego używać?
Sos w kuchni japońskiej ma bardzo wiele zastosowań. Ty również możesz wykorzystać go na wiele różnych sposób. Sos teriyaki idealnie sprawdzi się jako marynata do mięs (kurczak, wołowina, wieprzowina, indyk), owoców morza (krewetki, kalmary, ryby) lub glazura do warzyw stir fry. Zgodnie z japońską tradycją wszystkie dania powinno podawać się z ryżem. Najpopularniejszą potrawą z użyciem japońskiego sosu jest oczywiście kurczak teriyaki, który jest znany i lubiany na całym świecie. Słodki smak sosu teriyaki urozmaici zapewne wiele najróżniejszych dań. Zachęcamy zatem do eksperymentowania i samodzielnego odkrywania jego nietypowych zastosowań.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Sos japoński - przepis z Kraju Kwitnącej Wiśni
Czy kiedykolwiek próbowałeś autentycznego japońskiego sosu? Jeśli nie, to teraz jest idealny czas, aby nauczyć się, jak przygotować ten smakowity dodatek do swoich ulubionych dań. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na sos japoński, który jest prosty do wykonania i dodaje wyjątkowego smaku do różnych potraw. Czy jesteś gotowa, aby odkryć tajemnice tego pysznego sosu?
Wasabi: Smak orientu w Twoim domu
Wasabi, znany również jako japoński chrzan, to jedna z najbardziej cenionych i strzeżonych roślin w Japonii. Ta wieloletnia roślina wodna, spokrewniona z kapustą, ma intensywny i ostry zapach oraz smak. Wasabi jest uprawiany nie tylko w Japonii, ale także na Półwyspie Koreańskim, Tajwanie i Nowej Zelandii. Jednak to wasabi pochodzące z Japonii jest uważane za najwyższej jakości i jest najdroższe.
Pierożki Gyoza: Japońska uczta dla podniebienia
Czy kiedykolwiek próbowałaś japońskich pierożków o nazwie gyoza? Te małe, smażone lub gotowane na parze kulki z ciasta pszennego wypełnione aromatycznym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dziś dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o pierożkach gyoza - jak je przygotować, jakie są różnice między poszczególnymi rodzajami gyoza i jak je podawać. Gotowa na kulinarne wyzwanie? Zaczynamy!