Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Kasza kuskus – właściwości, witaminy, kalorie. Jak gotować kaszę?
Chcesz przygotować szybki, smaczny i pożywny obiad, ale nie masz na niego pomysłu? W takich sytuacjach świetnie sprawdzi się kasza kuskus. Doskonale smakuje nawet bez dodatków – po odpowiednim przyrządzeniu. Można z niej przygotować sałatki, lub może być jednym z elementów smacznego obiadu – tuż obok mięsa i surówek. Jakie są wartości odżywcze kaszy kuskus? Jakie ma właściwości i jak ją dobrze przygotować? Podpowiadamy!
Co to jest kuskus?
Czy kuskus to kasza? Czy raczej makaron? Zwykle nazywany jest właśnie kaszą, ale zazwyczaj łączy różne cechy i kaszy i makaronu. Ziarenka kuskus pozyskuje się z pszenicy i w zasadzie jest to odpad. Taka pozostałość powstająca w wyniku mielenia zboża na mąkę. Ziarenka kuskus mają około 1 mm średnicy, są więc naprawdę maleńkie.Kasza kuskus – właściwości, wartości odżywcze
Sucha kasza kuskus (czyli granulat) ma w 100 gramach dokładnie 376 kcal. Zatem szklanka takiej kaszy, to jedyne 176 kcal, a zawiera dokładnie 2 g błonnika – trochę mało. Kuskus prawie nie ma tłuszczu, za to jest doskonałym źródłem białka. Jest też źródłem żelaza, magnezu, manganu, cynku czy witamin z grupy B. A jakie właściwości wykazuje kasza kuskus?- Jest niskokaloryczna, dlatego sprawdza się jako składnik diet odchudzających. Wbrew pozorom, to wcale nie jest bezwartościowy produkt.
- Kuskus mogą jeść osoby w każdym wieku, nawet jeśli mają jakieś problemy żołądkowe.
- Super sprawdza się jako jedna z kasz, które mają na celu zapoczątkowanie jedzenia pokarmów stałych u dzieci.
Kuskus – kalorie, indeks glikemiczny
Jak wspomnieliśmy, kasza kuskus jest naprawdę niskokaloryczna, dzięki temu sprawdzi się nawet w przypadku diet odchudzających. A jaki jest jej indeks glikemiczny? Jest dość wysoki – 65 – dlatego kaszy kuskus zdecydowanie nie poleca się diabetykom. Po spożyciu tej kaszy poziom glukozy we krwi drastycznie wzrasta i to w bardzo szybkim czasie.Jak gotować kaszę kuskus?
Tutaj mamy wspaniałą informację dla osób, którzy nie lubią długo stać przy garnkach, a gotowanie nie sprawia im wielkiej frajdy. Jak gotować kaszę kuskus? To chyba najprostsza w przygotowaniu kasza. Wystarczy przygotować kaszę i gotującą wodę w proporcji 1 do 1. Czyli na przykład: szklankę kaszy zalewamy szklanką gorącej wody i przykrywamy ją pokrywką lub talerzykiem. Czekamy około 5 minut, a następnie mieszamy łyżką, lub widelcem. No i to tyle. Zamiast wody, można użyć na przykład bulionu warzywnego czy nawet mięsnego. Wówczas kasza przyjmie smak zupy, bo i tak trzeba ją później doprawić. Kasza kuskus to świetny dodatek do wielu dań – ale sama również smakuje ciekawie. Warto spróbować!Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!