Kasza kuskus – właściwości, witaminy, kalorie. Jak gotować kaszę?

Chcesz przygotować szybki, smaczny i pożywny obiad, ale nie masz na niego pomysłu? W takich sytuacjach świetnie sprawdzi się kasza kuskus. Doskonale smakuje nawet bez dodatków – po odpowiednim przyrządzeniu. Można z niej przygotować sałatki, lub może być jednym z elementów smacznego obiadu – tuż obok mięsa i surówek. Jakie są wartości odżywcze kaszy kuskus? Jakie ma właściwości i jak ją dobrze przygotować? Podpowiadamy!

Co to jest kuskus?

Czy kuskus to kasza? Czy raczej makaron? Zwykle nazywany jest właśnie kaszą, ale zazwyczaj łączy różne cechy i kaszy i makaronu. Ziarenka kuskus pozyskuje się z pszenicy i w zasadzie jest to odpad. Taka pozostałość powstająca w wyniku mielenia zboża na mąkę. Ziarenka kuskus mają około 1 mm średnicy, są więc naprawdę maleńkie.

Kasza kuskus – właściwości, wartości odżywcze

Sucha kasza kuskus (czyli granulat) ma w 100 gramach dokładnie 376 kcal. Zatem szklanka takiej kaszy, to jedyne 176 kcal, a zawiera dokładnie 2 g błonnika – trochę mało. Kuskus prawie nie ma tłuszczu, za to jest doskonałym źródłem białka. Jest też źródłem żelaza, magnezu, manganu, cynku czy witamin z grupy B. A jakie właściwości wykazuje kasza kuskus?
  • Jest niskokaloryczna, dlatego sprawdza się jako składnik diet odchudzających. Wbrew pozorom, to wcale nie jest bezwartościowy produkt.
  • Kuskus mogą jeść osoby w każdym wieku, nawet jeśli mają jakieś problemy żołądkowe.
  • Super sprawdza się jako jedna z kasz, które mają na celu zapoczątkowanie jedzenia pokarmów stałych u dzieci.

Kuskus – kalorie, indeks glikemiczny

Jak wspomnieliśmy, kasza kuskus jest naprawdę niskokaloryczna, dzięki temu sprawdzi się nawet w przypadku diet odchudzających. A jaki jest jej indeks glikemiczny? Jest dość wysoki – 65 – dlatego kaszy kuskus zdecydowanie nie poleca się diabetykom. Po spożyciu tej kaszy poziom glukozy we krwi drastycznie wzrasta i to w bardzo szybkim czasie.

Jak gotować kaszę kuskus?

Tutaj mamy wspaniałą informację dla osób, którzy nie lubią długo stać przy garnkach, a gotowanie nie sprawia im wielkiej frajdy. Jak gotować kaszę kuskus? To chyba najprostsza w przygotowaniu kasza. Wystarczy przygotować kaszę i gotującą wodę w proporcji 1 do 1. Czyli na przykład: szklankę kaszy zalewamy szklanką gorącej wody i przykrywamy ją pokrywką lub talerzykiem. Czekamy około 5 minut, a następnie mieszamy łyżką, lub widelcem. No i to tyle. Zamiast wody, można użyć na przykład bulionu warzywnego czy nawet mięsnego. Wówczas kasza przyjmie smak zupy, bo i tak trzeba ją później doprawić. Kasza kuskus to świetny dodatek do wielu dań – ale sama również smakuje ciekawie. Warto spróbować!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł