kasza jaglana

Kasza jaglana - właściwości i jak ją dobrze przygotować?

Kasza jaglana jest uważana przez wielu za najprawdziwszą królową kasz i nic w tym dziwnego, bo zawiera tak wiele składników odżywczych, że chyba żadna inna kasza jej pod tym względem nie dorówna. No i trzeba też przyznać, że kasza jaglana jest przepyszna – o ile odpowiednio się ją przygotuje – a dodatkowo potrafi na długo zasycić. Warto więc wprowadzić ją do codziennej diety również wtedy, gdy chcemy zrzucić trochę zbędnych kilogramów. A dlaczego konkretnie warto jeść kaszę jaglaną? Przeczytaj!
Reklama

Kasza jaglana królowała na polskich stołach

I to przez długi czas. Jednak gdy zboża stały się popularniejsze, gdyż uprawiano ich coraz więcej, na chwilę zapomniano o kaszy jaglanej. Ale ona znów powraca do łask i to z przytupem. A dlaczego? Ponieważ coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia i zna jej właściwości. Bo kaszę jaglaną naprawdę warto jeść! A dlaczego?
  • Wspomaga oczyszczanie organizmu i pomaga pozbyć się z niego toksyn. Regularnie jedzenie kaszy jaglanej to również sposób na to, aby dbać o równowagę kwasowo zasadową w naszym organizmie. Istnieją nawet specjalne diety oczyszczające z kaszą jaglaną w roli głównej. Trwają one zazwyczaj maksymalnie 3 dni, a w ich trakcie można jeść tylko kaszę, ewentualnie z niewielkim dodatkiem masła.
  • Krzemionka, to jeden ze składników kaszy jaglanej. Dzięki zawartości tego składnika, ma ona doskonały wpływ na kondycję naszych paznokci, włosów i skóry.
  • Kasza jaglana to świetna opcja dla osób, które nie mogą jeść glutenu. A warto nadmienić, iż w obecnych czasach z glutenu rezygnuje coraz więcej osób. Nie tylko tych, które są chore na celiakię.
  • Kasza jaglana zawiera wiele antyoksydantów, dzięki którym można niwelować wolne rodniki. Dlatego ta kasza pozwala zadbać o nasz organizm od środka i zniwelować na przykład prawdopodobieństwo zachorowania na raka, czy choroby serca albo układu pokarmowego.
  • Ta kasza to niezły antydepresant. Naprawdę może mieć wpływ na poprawę naszego nastroju, a wszystko to dzięki zawartości witamin z grupy B.

Jak prawidłowo przygotować kaszę jaglaną?

Kaszę jaglaną można przygotować na wiele różnych sposobów.
Reklama
Można z niej zrobić na przykład pyszne kotlety, czy słodkie kulki mocy. Ale aby wszystkie dania z jej dodatkiem były naprawdę smaczne, należy wcześniej przygotować ją do obróbki termicznej. Inaczej kasza będzie gorzka. Zatem zanim zabierzesz się za gotowanie, opłucz kaszę jaglaną pod strumieniem zimnej wody – najlepiej kilkakrotnie. Rób to na sicie. Dobrze jest też uprażyć kaszę na suchej patelni, co da taki sam efekt jak płukanie, a kasza będzie się później szybciej gotowała. Pozostaje nam życzyć smacznego!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama