Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Biszkopt z truskawkami i galaretką – przepis na deser truskawkowy
Biszkopt z truskawkami to sezonowe ciasto, które uwielbia każdy łasuch. A co jeśli udałoby się je przygotować w krócej niż 15 minut? Czyż to nie byłoby piękne? Czy jest w ogóle możliwe? Oczywiście! Te dwa przepisy na całkiem różne słodkości są tak szybkie i proste, że wychodzą zawsze i w zastraszającym tempie. Sama sprawdź!
Ciasto z truskawkami na zimno
Truskawki! Czy jest ktoś, kto nie lubił tych pięknie czerwonych, słodko-kwaśnych owoców? Sezon na nie w pełni! Dlatego warto pokusić się o przygotowanie z nich potraw lub deserów. A przyznać trzeba, że można wyczarować z nich naprawdę wiele! Począwszy od ciast na zimno lub z pieczonym spodem, a skończywszy na knedlach, makaronach, ryżu czy nawet sałatkach! Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.Biszkopt z truskawkami – przepis
Ten przepis na puszysty biszkopt z truskawkami jest banalny w wykonaniu. Przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut! Prawdopodobnie to będzie najpyszniejszy deser, jaki do tej pory jadłaś! Składniki- 4 jajka
- 200 ml mleka
- 200 ml oleju
- 250 g cukru
- 300 g mąki
- 15 g cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka dużych truskawek
- Jajka wbij do miksera, następnie z cukrem ubij na błyszczącą pianę
- Powoli dolewaj mleko i olej
- Łyżką dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia
- Truskawki umyj, oczyść i pokrój na ćwiartki. Osusz na sitku
- Blachę wyłóż papierem i posmaruj margaryną
- Ciasto przelej do blaszki i co kawałek wciśnij w nie pokrojone wcześniej truskawki
- Piecz w temperaturze 180 st. C bez termoobiegu przez około 50 minut. Możesz sprawdzić wykałaczką, czy jest już gotowe
- Na koniec posyp cukrem pudrem
zdjęcie ilustrujące/Canva
Przepis na biszkopt z truskawkami i galaretką
To ciasto nie dość, że jest proste i szybkie w przygotowaniu, to jeszcze idealnie sprawdzi się w upalne dni! Reasumując, smakołyk w sam raz na lato. Składniki- 4 jajka
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 6 łyżek oleju
- 3/4 łyżki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżki octu
- proszek do pieczenia
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 50 - 60 dkg świeżych truskawek
- Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie dodawaj na zmianę żółtka i cukier
- Nie wyłączając miksera, dolewaj delikatnym strumieniem olej, podczas gdy w tym samym czasie będziesz dodawać przesianą mąkę
- Do tak przygotowanej masy dodaj proszek do pieczenia oraz ocet
- Całość dokładnie wymieszaj i wylej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz około 50 minut w temperaturze 170 stopni
- Po upieczeniu i ostudzeniu zdejmij papier
- Truskawki umyj, oczyść i pokrój na połówki
- Galaretki rozpuść w 3 szklankach wody
- Owoce ułóż równomiernie na biszkopcie i zalej prawie stężałą galaretką
- Włóż do lodówki do stężenia, aby jeszcze bardziej składniki się ze sobą połączyły
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Semla - szwedzki HIT!
Semla, znane również jako hetvägg, to tradycyjne szwedzkie ciastko z bułki pszennej, wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną. Jest to deser, który jest szczególnie popularny w okresie tłustego wtorku (fettisdag), kiedy to Szwedzi zamiast pączków spożywają semle. Historia semli sięga wieków, a jej smak i wygląd przyciągają wielu smakoszy na całym świecie.