Łazanki z kapustą i grzybami – przepis tradycyjny. Jak zrobić łazanki?

Łazanki to jedno z tradycyjnych polskich dań. Jest to makaron w formie kwadracików, który podaje się z kapustą i boczkiem, kiełbasą lub też mięsem mielonym. Często do tego dania dodaje się także grzyby. Czy wiesz jak przyrządzić łazanki tak, aby zachwyciły domowników? Poniższe przepisy z pewnością Ci w tym pomogą. Znajdziesz tu też przepis na inny szybki obiad.

Łazanki z młodą kapustą i grzybami – przepis tradycyjny

To najbardziej tradycyjny przepis na łazanki z młodą kapustą i grzybami z możliwych. Z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią szybkie dania i szukają pomysłu na tani, szybki obiad. Składniki
  • 500 g suszonych łazanek
  • 1 młoda kapusta
  • 2-3 cebule
  • garść suszonych grzybów
  • 200 g surowego boczku
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  • Grzyby gotuj w wodzie przez 30 minut, następnie odcedź, ostudź i pokrój w drobne paseczki
  • Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na złoty kolor, dodaj także pokrojoną cebulkę i grzyby. Duś przez chwilę
  • Poszatkowaną kapustę gotuj do miękkości, następnie odcedź
  • Makaron do łazanek ugotuj, odcedź i połącz z kapustą, boczkiem, grzybami i cebulką. Dopraw do smaku

Składniki na szybki obiad

Najszybszy obiad zrobisz z dramstików, ryżu, pieczarek, cebuli, papryki, kukurydzy i przyprawy do kurczaka. Te kilka składników wystarczy na szybkie danie. Jak je przygotować? Rondel do pieczenia posmaruj olejem z przyprawą do kurczaka. Wsyp ryż, kukurydzę, przysmażoną wcześniej cebulkę, pieczarki i paprykę. Dokładnie wymieszaj całość i zalej wodą około 3 cm nad poziom ryżu. Oczyść dramstiki, wysmaruj przyprawą do kurczaka i ułóż na wierzchu. Piecz przez około godzinę.
zdjęcie ilustrujące/Canva

Jak zrobić łazanki?

To sprawdzony i naprawdę prosty przepis na makaron do łazanek. Powinien się udać nawet osobie, której gotowanie idzie opornie. Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta soli
Wykonanie
  • Mąkę przesiej na stolnicę i uformuj kopczyk. Na środku zrób dziurkę, do której wbij jajka, dodaj sól, 2 łyżki oleju i 1/4 szklanki wody. Następnie ugnieć twarde ciasto
  • Pokrój je na 4 części i przykryj ściereczką. Pozostaw na około 20 minut
  • Po tym czasie każdą z części rozwałkuj odrobinę grubiej niż na makaron i pokrój w kwadraciki. Pozostaw na czystej ściereczce do przeschnięcia
  • Ugotuj w osolonej wodzie

Przepis na łazanki z mięsem mielonym

Ten przepis na łazanki jest odrobinę inny od tradycyjnego. Jednak z pewnością nie sprawi, że tak przygotowane danie jest mniej smaczne. Składniki
  • 300 g makaronu typu łazanki
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g kiszonej kapusty
  • duża cebula
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól i majeranek do smaku
Wykonanie
  • Ugotuj kiszoną kapustę do miękkości, następnie odcedź. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu
  • Cebulę pokrojoną w kostkę przesmaż na patelni. Dorzuć mięso mielone i dopraw do smaku. Smaż przez około 15 minut
  • Do rondla wrzuć makaron, kapustę i mięso mielone. Całość smaż około 5 minut. Ponownie dopraw do smaku
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł