Gotowanie jajek – ile gotować jajka na twardo, a ile na miękko?

Gotowanie jajek to pozornie jedna z najłatwiejszych czynności kulinarnych, ale czy na pewno? O ile przygotowanie jajek na twardo nie powinno sprawić nikomu żadnych problemów, to jajka na miękko wymagają już nieco więcej wyczucia. Najważniejszym czynnikiem wpływającym na uzyskanie oczekiwanej konsystencji żółtka jest oczywiście czas gotowania jajek. Pamiętaj, że czas należy odmierzać dopiero od momentu zagotowania wody.

Jak gotować jajka?

Równie istotną kwestią w kontekście gotowania jajek jest ich temperatura przed obróbką termiczną. Jajka trzymane w lodówce powinny zostać wyjęte o wiele wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Gotowanie zimnych jajek może doprowadzić do popękania skorupki jeszcze przed ścięciem białka, które w rezultacie wypłynie do naczynia. Analogiczna sytuacja może wydarzyć także się w przypadku uszkodzonej skorupki jeszcze przed gotowaniem. Jajka można włożyć do garnka z zimną lub gorącą wodą (z dodatkiem 1 łyżki soli), lecz czas gotowania trzeba liczyć od momentu zagotowania wody. Zalanie ugotowanych jajek zimną wodą zdecydowanie ułatwi ich obieranie. Jeśli mimo tego skorupka za bardzo przylega do białka to znak, że produkt nie jest zbyt świeży.
canva.com

Gotowanie jajek na miękko

Idealnie rozpływające się żółtko to coś absolutnie niesamowitego dla wszystkich wielbicieli jajek. Jajko na miękko powinno być gotowane od 3 do 6 minut. Czas ten zależy przede wszystkim od rozmiaru jajek. Te o najmniejszej oraz średniej wielkości wystarczy włożyć do gorącej wody i odczekać do zagotowania – od tego momentu jajko na miękko będzie gotowe po 3 minutach. Jajko na półmiękko to dodatkowa minuta gotowania. Każda kolejna wpływa na zmianę konsystencji żółtka.

Ile gotować jajka na twardo?

Gotowanie jajka na twardo jest mniej skomplikowane i nie wymaga zbyt szczególnej uwagi. Od momentu zagotowania wody czas potrzebny do całkowitego ścięcia się białka i żółtka to 8 minut. Po tym czasie tak samo jak w przypadku jajek na miękko należy zanurzyć je w zimnej wodzie, co ułatwi obieranie. Jajko ugotowane na twardo doskonale sprawdzi się jako dodatek na kanapkę z sosem holenderskim, ale i również będzie dobrą bazą do przygotowania kotletów jajecznych.
canva.com

Gotowanie jajek – jajko sadzone na wodzie

Dla będących na diecie miłośników jajek sadzonych zdradzamy zdrowy sposób ich przygotowania. Smażone na oleju lub maśle nie zawsze są dobrym wyborem w przypadku restrykcyjnych jadłospisów o niskiej zawartości tłuszczu. Aby przygotować jajko sadzone bez tłuszczu, wystarczy wlać na patelnię odrobinę wody i ją zagotować. Następny krok jest taki sam jak w przypadku smażenia – wbija jajka na wodę i odczekaj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji żółtka.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł