Placki z kabaczka – przepis na kotlety z kabaczka na słodko lub na słono

Placki z kabaczka to ekspresowe danie, które można podawać na wiele sposobów. Mało tego! Zarówno na słono, jak i na słodko! Do ich przygotowania nie potrzebujesz wielu składników, co również jest ogromną zaletą tego przepisu. Jak zrobić szybkie placki z kabaczka?

Placki z kabaczka – przepis na szybki obiad

Smak placków z kabaczka to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i danie kojarzące się z późniejszym latem. Dziś jako dorośli myślimy o nich także i w kontekście szybkiego obiadu. W końcu przyrządza się je z kilku składników i to w zaledwie 10 minut! Placki z kabaczka — pyszne, chrupiące i gotowe w kilka chwil.

Składniki na kotlety z kabaczka

Do pysznych kotletów z kabaczka nie potrzebujesz wielu składników. W dodatku ich przygotowanie, pokrojenie i utarcie trwa zaledwie chwilkę. To danie zdecydowanie należy do ekspresowych. Jakich dokładnie składników potrzebujesz na kotlety z kabaczka?
  • 750 g kabaczka
  • 3 jajka
  • cebula
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
zdjęcie ilustrujące/Canva

Jak zrobić placki z kabaczka?

Przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga zdolności kulinarnych.
  1. Kabaczka umyj, osusz i odetnij końcówki.
  2. Następnie przekrój go wzdłuż i usuń gniazda nasienne. Obie części zetrzyj wraz ze skórką na tarce o grubszych oczkach
  3. Całość posól i odstaw na około 20 minut. W tym czasie cebulę oczyść i pokrój ją w drobną kosteczkę
  4. Startego kabaczka odciśnij z nadmiaru soku i dodaj do niego pokrojoną cebulę, jajka, śmietanę, mąkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  5. Całość dokładnie wymieszaj
  6. Na patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj na nią niewielkie porcje ciasta
  7. Smaż dokładnie z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkładaj na przygotowany wcześniej papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu

Placki z kabaczka – jak podawać?

Placki można podawać na różne sposoby. Mało tego! Nie tylko na słono, ale i na słodko. Jednak zacznijmy od pierwszej opcji. Na słono placki z kabaczka można podawać z kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym czy tzatziki. Jednak to nie koniec. Możesz też je serwować z serem lub z sosem bolońskim. Jedno proste danie, a możliwości cała masa. Na słodko placki musisz odrobinę zmodyfikować — nie dodając do nich czosnku, cebulki i kwaśnej śmietany, a zamiast tego postawić na jogurt grecki i cukier waniliowy. Jak je wówczas podawać? Oprószone cukrem lub polane sosem słony karmel.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł