Dieta przeciwgrzybicza – na czym polega i kto powinien ją stosować?

Dieta przeciwgrzybicza jest rodzajem wsparcia w leczeniu grzybicy układu pokarmowego, tuż obok leczenia farmakologicznego. Dzięki niej o wiele łatwiej i szybciej jest wrócić do pełni zdrowia. Oczywiście w tym celu niezbędne jest stosowanie się do wszystkich zaleceń diety przeciwgrzybiczej. Na czym dokładnie ona polega, co powinnaś spożywać, stosując ją, a czego zdecydowanie unikać?

Dieta przeciwgrzybicza – na czym polega?

Dieta przeciwgrzybicza stanowi jeden z elementów leczenia choroby zwanej kandydozą. Jest to rodzaj grzybicy, który dość często atakuje przewód pokarmowy. Często dając bardzo przykre dolegliwości. Wspomnianą dietę stosuje się, aby je zniwelować. Głównym założeniem diety przeciwgrzybiczej jest spożywanie produktów niskowęglowodanowych. Posiłki w tej diecie powinny być komponowane głównie z warzyw surowych lub gotowanych i surówek, a także produktów bogatych w białka.

Kto powinien stosować dietę przeciwgrzybiczą?

Dieta przeciwgrzybicza powinna być stosowana przede wszystkim przez osoby, których odporność w ostatnim czasie uległa pogorszeniu, a także przez tych, którzy często stosują antybiotyki. Zaleca się ją też kobietom zażywającym doustną antykoncepcję. Nad wybraniem takiego rodzaju odżywiania powinny zastanowić się też osoby, które narażone są na permanentny stres, chorujące na cukrzycę, zespół jelita drażliwego, a także na celiakię. Z kolei diety przeciwgrzybiczej powinny unikać osoby, które ze względów zdrowotnych muszą stosować dietę lekkostrawną.

Dieta przeciwgrzybicza – produkty wskazane

Dieta przeciwgrzybicza zakłada ograniczenie produktów, w których znajduje się dużo węglowodanów, zwłaszcza prostych. A jakie produkty są w niej dozwolone?
  • kasze gruboziarniste
  • brązowy i dziki ryż
  • niskotłuszczowe jogurty naturalne
  • ziarna, orzechy i siemię lniane
  • warzywa sezonowe
  • owoce cytrusowe
  • chleb bez drożdży na zakwasie
  • oleje roślinne nierafinowane
  • woda
  • ryby
  • owoce morza
  • rośliny strączkowe
zdjęcie ilustrujące/Canva

Zakazane produkty na diecie przeciwgrzybiczej

Jest szereg produktów, których nie powinno się stosować w diecie przeciwgrzybiczej. Czego powinnaś unikać?
  • słodycze i wypieki cukiernicze
  • żywność wysoko przetworzona
  • chleb z białej mąki z drożdżami
  • dania z dużą ilością białej mąki
  • sery pleśniowe i topione
  • alkohol
  • słodkie napoje gazowane
  • gotowe sosy — keczup, musztarda
  • tłuste mięsa i wędliny

Dieta przeciwgrzybicza, a kawa

W diecie przeciwgrzybiczej lepiej jest unikać kawy. Zawarta w tym napoju kofeina powoduje w organizmie napięcie i stres. Są to warunki, które sprzyjają rozwojowi Candidy. Ponadto, kofeina zaburza też prawidłową florę bakteryjną, co sprzyja rozwojowi i innych patogenów np. gronkowców czy paciorkowców.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł