Syrop z mięty – przepis. Gęsty miętowy syrop na odporność
Jesień i zima to czas, kiedy jeszcze bardziej niż zwykle staramy się dbać o naszą odporność. Praca, szkoła, przedszkole – wszystkie te miejsca narażają nas na choroby, którymi możemy się zarazić od innych osób. Dlatego wato zrobić coś, by nasz organizm potrafił radzić sobie z takimi zagrożeniami. Jednym ze skuteczniejszych sposobów na odporność (w dodatku naturalnych), jest syrop z mięty. Jak go przygotować? Jakich składników i minerałów nam dostarczy? Zobacz!
Reklama
Syrop z mięty – na co pomaga?
Syrop z mięty to nie tylko doskonały, domowy lek na odporność. Ma on też szereg innych, godnych uwagi właściwości. Jakich?- Syrop z mięty jest idealnym lekarstwem na nudności. Jest pomocy również przy grypie żołądkowej.
- Wykazuje działanie rozkurczowe, dzięki czemu bardzo sprawdza się u osób, które miewają kolki żółciowe.
- Syrop z mięty to dobry, domowy środek przeciwbólowy. Jest wsparciem przy łagodzeniu bólu żołądka, jak i przy bólach głowy.
- Ma świetny wpływ na funkcjonowanie naszych jelit.
- Wykazuje świetnie działanie przeciwkaszlowe i pomaga przy wszelkich problemach z górnymi drogami oddechowymi.
- Ma działanie rozkurczowe.
Witaminy i minerały
Najlepiej smakuje świeża mięta.Reklama
- Kwas foliowy,
- Witamina C
- Witamina B1
- Witamina A
- Miedź
- Potas
- Cynk
- Żelazo
- Selen
- Fosfor
- Mangan
- Magnez
canva,com
Przepis na syrop z mięty – składniki
Co będzie nam potrzebne do przygotowania syropu z mięty?- Świeża mięta – około 20 gałązek
- Sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 400 gram białego cukru
- 1,5 litra wody
Syrop z mięty – przygotowanie
Z tak niewielu składników możesz przygotować naprawdę skuteczny, domowy lek na odporność.Reklama
- Na początek musimy dokładnie przebrać gałązki mięty i umyć ją pod bieżącą wodą. Tak przygotowaną ciasno związujemy jakimś sznureczkiem.
- Wybieramy garnek z grubym dnem i wlewamy do niego 1,5 litra wody. Gdy woda się zagotuje, dosypujemy cukier i mieszamy tak długo, aż się rozpuści.
- Wyciskamy sok z cytryny, wlewamy go do garnka. Wrzucamy też nasze gałązki mięty i gotujemy wszystko jeszcze przez 60 minut.
- Odcedzamy syrop na sitku i znów wlewamy do garnka. Musi się jeszcze raz zagotować.
- Wlewamy do buteleczek i dobrze zakręcamy. Butelki powinny być wcześniej wyparzone.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ten naturalny środek działa cuda. Nasze babcie miały go zawsze w spiżarni
Wiele z nas pamięta czasy, gdy w spiżarni naszych babć zawsze znajdował się słoik syropu z mięty. Często był on używany jako naturalny środek na różne dolegliwości, ale miał również wiele innych zastosowań. Dlaczego syrop z mięty był tak popularny?
Syrop z mięty - jeden składnik zmienia zasady gry!
Syrop z mięty to doskonały dodatek do herbaty, napojów czy koktajli. Jest to też świetny sposób na przygotowanie domowego leku na przeziębienie lub ból gardła.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl