syrop z mięty

Syrop z mięty – przepis. Gęsty miętowy syrop na odporność

Jesień i zima to czas, kiedy jeszcze bardziej niż zwykle staramy się dbać o naszą odporność. Praca, szkoła, przedszkole – wszystkie te miejsca narażają nas na choroby, którymi możemy się zarazić od innych osób. Dlatego wato zrobić coś, by nasz organizm potrafił radzić sobie z takimi zagrożeniami. Jednym ze skuteczniejszych sposobów na odporność (w dodatku naturalnych), jest syrop z mięty. Jak go przygotować? Jakich składników i minerałów nam dostarczy? Zobacz!
Reklama

Syrop z mięty – na co pomaga?

Syrop z mięty to nie tylko doskonały, domowy lek na odporność. Ma on też szereg innych, godnych uwagi właściwości. Jakich?
  • Syrop z mięty jest idealnym lekarstwem na nudności. Jest pomocy również przy grypie żołądkowej.
  • Wykazuje działanie rozkurczowe, dzięki czemu bardzo sprawdza się u osób, które miewają kolki żółciowe.
  • Syrop z mięty to dobry, domowy środek przeciwbólowy. Jest wsparciem przy łagodzeniu bólu żołądka, jak i przy bólach głowy.
  • Ma świetny wpływ na funkcjonowanie naszych jelit.
  • Wykazuje świetnie działanie przeciwkaszlowe i pomaga przy wszelkich problemach z górnymi drogami oddechowymi.
  • Ma działanie rozkurczowe.

Witaminy i minerały

Najlepiej smakuje świeża mięta.
Reklama
Ale świetnym aromatem cechuje się też ta suszona – z niej warto zaparzać zdrowotne herbatki ziołowe. Ale w syropie z mięty także znajdziemy sporo walorów smakowych, a do tego witaminy i minerały takie jak:
gałązki mięty leżą na jutowym materiale
canva,com

Przepis na syrop z mięty – składniki

Co będzie nam potrzebne do przygotowania syropu z mięty?
  • Świeża mięta – około 20 gałązek
  • Sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 400 gram białego cukru
  • 1,5 litra wody

Syrop z mięty – przygotowanie

Z tak niewielu składników możesz przygotować naprawdę skuteczny, domowy lek na odporność.
Reklama
I nie jest to nic trudnego. Jak postępować po kolei?
  1. Na początek musimy dokładnie przebrać gałązki mięty i umyć ją pod bieżącą wodą. Tak przygotowaną ciasno związujemy jakimś sznureczkiem.
  2. Wybieramy garnek z grubym dnem i wlewamy do niego 1,5 litra wody. Gdy woda się zagotuje, dosypujemy cukier i mieszamy tak długo, aż się rozpuści.
  3. Wyciskamy sok z cytryny, wlewamy go do garnka. Wrzucamy też nasze gałązki mięty i gotujemy wszystko jeszcze przez 60 minut.
  4. Odcedzamy syrop na sitku i znów wlewamy do garnka. Musi się jeszcze raz zagotować.
  5. Wlewamy do buteleczek i dobrze zakręcamy. Butelki powinny być wcześniej wyparzone.
Tak przygotowany syrop najlepiej przechowywać w lodówce.
Reklama
Warto przygotować sobie małe buteleczki po to, żeby w razie potrzeby wykorzystać je po otwarciu w całość – w ciągu kilku dni.

Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama