Fantastyczna zupa z dyni wg Magdy Gessler

Zupa z dyni to niekwestionowany hit jesieni. Każdy robi ją na swój sposób, ale jednym z najpopularniejszych przepisów jest ten, który zwany jest sposobem Magdy Gessler. Ta popularna restauratorka słynie z przepysznych dań, których nie sposób nawet krytykować, nic więc dziwnego, że i ta fantastyczna zupa z dyni według Magdy Gessler podbija podniebienie każdego, kto jej spróbuje. A jak ją zrobić? Koniecznie sprawdź!

Zupa z dyni – jesienny hit

Dynia to tak wspaniałe warzywo, że daje nam ogrom możliwości kulinarnych. Chyba najpopularniejszą potrawą jest właśnie zupa dyniowa, ale dynię można wykorzystać też do innych smakołyków. Dżem z dyni z dodatkiem cynamonu i jabłka będzie fantastycznym wypełnieniem do owocowej tarty z delikatnym kremem. Można go też wyjadać prosto ze słoiczka, albo zjeść ze słodkimi plackami, czy naleśnikami. Makaron z dynią to świetna propozycja na danie obiadowe – można go przygotować w opcji wegańskiej, lub z dodatkiem łososia (świetnie się z dynią komponuje) albo na przykład kurczaka. Z dyni można też stworzyć przepyszne zapiekanki – także to naprawdę nie tylko zupa. Chociaż zupę krem polecamy szczególnie, a zwłaszcza tę w wydaniu Magdy Gessler.
canva.com

Zupa z dyni Magdy Gessler – wypróbuj pyszny przepis

Nawet mało wprawny kucharz będzie umiał przygotować zupę z dyni Magdy Gessler w taki sposób, żeby zachwyciła smakiem wszystkich domowników, czy gości. Zupa to genialna przystawka do dania głównego – które również może mieć w składzie dynię. Jest też świetną opcją na ciepły podwieczorek, czy też rozgrzewające śniadanie. A jak ją zrobić? Co będzie nam potrzebne?
  • Dynia – 1,5 kilograma samego miąższu, czyli ważymy dynię po obraniu
  • Mleko, śmietanka kremówka i bulion warzywny – po 200 ml
  • Pestki z dyni – 8 łyżeczek
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki
Tak! Z tak niewielkiej ilości składników naprawdę można wyczarować przepyszną zupę. A jak to zrobić? Na początek kroimy w kostkę miąższ z dyni. Całe 1,5 kilograma wkładamy do garnka – najlepiej z grubym dnem – i zalewamy dynię 200 ml mleka oraz 200 ml bulionu warzywnego. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż dynia zmięknie. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze kilka chwil, po czym zdejmujemy zupę dyniową z ognia i blendujemy ją na krem. Dolewamy 200 ml śmietanki kremówki, doprawiamy solą, pieprzem i dosłownie szczyptą gałki muszkatołowej. Wlewamy do miseczek. Na patelni prażymy pestki dyni. Posypujemy nimi zupę w miseczkach, a na wierzchu układamy trochę zielonej pietruszki. Pozostaje nam życzyć SMACZNEGO!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł