Dżem z dyni – przepis na dżem dyniowy z jabłkami lub pomarańczą
(Aktualizacja: 10 sierpnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Dżem z dyni idealnie wpisuje się w jesienny klimat i aż się prosi, aby zrobić konfiturę i powiększyć domową spiżarnię. Sprawdzi się jako przekąska, deser lub jako dodatek do potraw. Ten, kto spróbuje tego dżemu, przepadnie! Wyrafinowany i niepowtarzalny smak, do którego z chęcią będziesz wracać.
Reklama
Dżem z dyni i pomarańczy na zimę
Połączenie nieoczywiste, ale na pewno przekona do siebie każdego, kto uwielbia konfitury o smaku, którego na próżno szukać na sklepowych półkach. Co ciekawe, lista składników jest krótka, a sam sposób przygotowania naprawdę prosty! Nie pozostaje nic innego, jak zabrać się do pracy i zaskoczyć domowników czymś zupełnie nowym. Sprawdzi się jako dodatek do dań w czasie rodzinnego spotkania, ale możesz go także sprezentować bliskiej osobie — nie zapominaj, aby przełożyć go wówczas do stylowego słoiczka.canva.com
Składniki na dżem dyniowy
Jak już wspomnieliśmy, lista produktów, których potrzebujesz, nie jest długa i to się ceni!Dżem z dyni i pomarańczy – sposób przygotowania
Główną bohaterką jest oczywiście dynia, ale dżem nie wyszedłby taki pyszny gdyby nie rola drugoplanowa pomarańczy! Czas na przygotowanie:- Najpierw umyj dokładnie dynię. Obierz ją i wyciągnij ze środka miękki miąższ z pestkami
- To, co pozostało Ci z dyni, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka
- Dolej do garnka 5 łyżek wody i gotuj na wolnym ogniu i co chwilę mieszaj. Pilnuj, aby dynia się nie przypaliła!
- Po około 20 minutach dynia powinna być już miękka. Wówczas przyjdzie czas na blender. Zmiksuj dynię na mus
- W czasie miksowania dodaj sok z pomarańczy i cytryny, a także żelfix z saszetki. Wszystko wymieszaj i doprowadź do wrzenia i dodaj cukier
- Całość gotuj przez 3 minuty
- Zdejmij garnek z gazu i przelej dżem (jeszcze gorący!) do wyparzonych gorących słoików. Ważne, abyś od razu je zakręciła!
canva.com
Dżem z dyni i jabłek
Jeśli nie lubisz pomarańczy i zdecydowanie bardziej przemawiają do Ciebie jabłka, możesz je wykorzystać do zrobienia dżemu z dynią.Reklama
- Po pierwsze umyj dynię, a po drugie obierz i usuń z niej miękki miąższ z pestkami. To, co zostanie, pokrój w kostkę
- Umyj jabłka, obierz ze skórki i także pokrój w kostkę
- Zetrzyj imbir na najmniejszych oczkach
- Do dużego garnka wlej szklankę wody. Dodaj do niego 3/4 szklanki cukru i dynię. Niech się całość gotuje około 10 minut
- Po upływie czasu dodaj jabłka i starty imbir
- Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Niech gotuje się do momentu uzyskania konsystencji dżemu
- Gorący dżem wkładaj oczywiście do wyparzonych słoików i zakręć mocno. Połóż do góry dnem
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Wraz z nadejściem jesieni, wiele osób zastanawia się, co zrobić z nadmiarem pomidorów. Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dlatego warto je przerabiać na różne przetwory, które będą smacznym dodatkiem do posiłków w trakcie zimowych miesięcy. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przetwory z pomidorów, które zachwycą Twoje podniebienie.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl