dżem z dyni

Dżem z dyni – przepis na dżem dyniowy z jabłkami lub pomarańczą

Dżem z dyni idealnie wpisuje się w jesienny klimat i aż się prosi, aby zrobić konfiturę i powiększyć domową spiżarnię. Sprawdzi się jako przekąska, deser lub jako dodatek do potraw. Ten, kto spróbuje tego dżemu, przepadnie! Wyrafinowany i niepowtarzalny smak, do którego z chęcią będziesz wracać.
Reklama

Dżem z dyni i pomarańczy na zimę

Połączenie nieoczywiste, ale na pewno przekona do siebie każdego, kto uwielbia konfitury o smaku, którego na próżno szukać na sklepowych półkach. Co ciekawe, lista składników jest krótka, a sam sposób przygotowania naprawdę prosty! Nie pozostaje nic innego, jak zabrać się do pracy i zaskoczyć domowników czymś zupełnie nowym. Sprawdzi się jako dodatek do dań w czasie rodzinnego spotkania, ale możesz go także sprezentować bliskiej osobie — nie zapominaj, aby przełożyć go wówczas do stylowego słoiczka.
dynia pokrojona na kawałki
canva.com

Składniki na dżem dyniowy

Jak już wspomnieliśmy, lista produktów, których potrzebujesz, nie jest długa i to się ceni!
  • 1 kg dyni
  • 2 duże pomarańcze
  • cytryna
  • 350 g cukru
  • 1 saszetka żelfix (1:3)
  • Dżem z dyni i pomarańczy – sposób przygotowania

    Główną bohaterką jest oczywiście dynia, ale dżem nie wyszedłby taki pyszny gdyby nie rola drugoplanowa pomarańczy! Czas na przygotowanie:
    1. Najpierw umyj dokładnie dynię. Obierz ją i wyciągnij ze środka miękki miąższ z pestkami
    2. To, co pozostało Ci z dyni, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka
    3. Dolej do garnka 5 łyżek wody i gotuj na wolnym ogniu i co chwilę mieszaj. Pilnuj, aby dynia się nie przypaliła!
    4. Po około 20 minutach dynia powinna być już miękka. Wówczas przyjdzie czas na blender. Zmiksuj dynię na mus
    5. W czasie miksowania dodaj sok z pomarańczy i cytryny, a także żelfix z saszetki. Wszystko wymieszaj i doprowadź do wrzenia i dodaj cukier
    6. Całość gotuj przez 3 minuty
    7. Zdejmij garnek z gazu i przelej dżem (jeszcze gorący!) do wyparzonych gorących słoików. Ważne, abyś od razu je zakręciła!
    dżem z dyni w słoikach gotowy do spożycia
    canva.com

    Dżem z dyni i jabłek

    Jeśli nie lubisz pomarańczy i zdecydowanie bardziej przemawiają do Ciebie jabłka, możesz je wykorzystać do zrobienia dżemu z dynią.
    Reklama
    Przepis jest równie prosty! Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 1 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 cm korzenia imbiru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka wody
  • Przygotowanie:
    1. Po pierwsze umyj dynię, a po drugie obierz i usuń z niej miękki miąższ z pestkami. To, co zostanie, pokrój w kostkę
    2. Umyj jabłka, obierz ze skórki i także pokrój w kostkę
    3. Zetrzyj imbir na najmniejszych oczkach
    4. Do dużego garnka wlej szklankę wody. Dodaj do niego 3/4 szklanki cukru i dynię. Niech się całość gotuje około 10 minut
    5. Po upływie czasu dodaj jabłka i starty imbir
    6. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Niech gotuje się do momentu uzyskania konsystencji dżemu
    7. Gorący dżem wkładaj oczywiście do wyparzonych słoików i zakręć mocno. Połóż do góry dnem
    Reklama
    Autor - Olga Szarycka
    Autor:
    |
    redaktor zaradnakobieta.pl
    o.szarycka@zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Google news icon
    Obserwuj nas na
    Google news icon
    Udostępnij artykuł
    Reklama
    Reklama
    Reklama