Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Węgierski paprykarz z kociołka - poznaj sekrety tradycyjnego dania z Węgier
Kociołek żeliwny służy do przygotowania przepysznych dań – na powietrzu. To doskonała forma gotowania posiłków dla osób, które lubią takie klimaty. Kociołek można zabrać ze sobą na jakąś harcerską przygodę czy męski wypad. Ale można też zrobić na przykład paprykarz z kociołka w przydomowym ogródku, rozpalając wcześniej ognisko, co stworzy niepowtarzalny klimat. A jak zrobić taki paprykarz i czy rzeczywiście warto? Przekonaj się w dalszej części artykułu.
Jak zrobić paprykarz z kociołka bogracz po węgiersku
Wszyscy fani węgierskiej kuchni po prostu muszą poznać danie, jakim jest paprykarz z kociołka (bogracz). Jest niezwykle aromatyczny, a zarazem ostry. Syci na długo i najlepiej jeść go na gorąco. To naprawdę świetna, rozgrzewająca potrawa, do której jest w stanie się przekonać właściwie każdy. Aby przygotować taki paprykarz z kociołka, oczywiście będzie nam potrzebny kociołek. I tutaj pojawia się pytanie – czy warto go sobie kupić? Jeżeli nigdy wcześniej nie miałaś okazji sprawdzić, czy odpowiada Ci „kociołkowanie”, to warto taki kociołek wcześniej od kogoś pożyczyć. Może zasmakuje Ci zupa gulaszowa z kociołka, albo od razu przetestujesz kociołkowy paprykarz.canva,com
Paprykarz węgierski z kociołka krok po kroku
Co będzie nam potrzebne do przygotowania paprykarzu z kociołka?- Kilka udek z kurczaka – około 10 sztuk
- 3 duże, czerwone cebule
- Słodka i ostra papryka w proszku – po 2 łyżeczki
- Bulion warzywny – 0,75 litra
- 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany
- Smalec – 4 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki
- Udka z kurczaka najlepiej kupić od razu takie bez kości. Należy je osypać przyprawami i dać im chwilę poleżeć.
- Do kociołka wkładamy smalec – oczywiście kociołek musi być wcześniej rozgrzany. Na początek wrzucamy do niego bardzo drobno pokrojoną, czerwoną cebulkę. Gdy się delikatnie zeszkli, układamy w nim udka kurczaka i przesmażamy z obu stron.
- Wszystko zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Dodajemy do niego paprykę ostrą i słodką i gotujemy przez około pól godziny.
- Teraz pora na śmietankę. Przelewamy ją do miseczki i dodajemy do niej sporą ilość bulionu. Mieszamy i wlewamy wszystko do kociołka jednocześnie mieszając. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty, cały czas mieszając.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł