Węgierski paprykarz z kociołka - poznaj sekrety tradycyjnego dania z Węgier

Kociołek żeliwny służy do przygotowania przepysznych dań – na powietrzu. To doskonała forma gotowania posiłków dla osób, które lubią takie klimaty. Kociołek można zabrać ze sobą na jakąś harcerską przygodę czy męski wypad. Ale można też zrobić na przykład paprykarz z kociołka w przydomowym ogródku, rozpalając wcześniej ognisko, co stworzy niepowtarzalny klimat. A jak zrobić taki paprykarz i czy rzeczywiście warto? Przekonaj się w dalszej części artykułu.

Jak zrobić paprykarz z kociołka bogracz po węgiersku

Wszyscy fani węgierskiej kuchni po prostu muszą poznać danie, jakim jest paprykarz z kociołka (bogracz). Jest niezwykle aromatyczny, a zarazem ostry. Syci na długo i najlepiej jeść go na gorąco. To naprawdę świetna, rozgrzewająca potrawa, do której jest w stanie się przekonać właściwie każdy. Aby przygotować taki paprykarz z kociołka, oczywiście będzie nam potrzebny kociołek. I tutaj pojawia się pytanie – czy warto go sobie kupić? Jeżeli nigdy wcześniej nie miałaś okazji sprawdzić, czy odpowiada Ci „kociołkowanie”, to  warto taki kociołek wcześniej od kogoś pożyczyć. Może zasmakuje Ci zupa gulaszowa z kociołka, albo od razu przetestujesz kociołkowy paprykarz.
canva,com

Paprykarz węgierski z kociołka krok po kroku

Co będzie nam potrzebne do przygotowania paprykarzu z kociołka?
  • Kilka udek z kurczaka – około 10 sztuk
  • 3 duże, czerwone cebule
  • Słodka i ostra papryka w proszku – po 2 łyżeczki
  • Bulion warzywny – 0,75 litra
  • 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany
  • Smalec – 4 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki
Jak przygotować paprykarz węgierski krok po kroku?
  1. Udka z kurczaka najlepiej kupić od razu takie bez kości. Należy je osypać przyprawami i dać im chwilę poleżeć.
  2. Do kociołka wkładamy smalec – oczywiście kociołek musi być wcześniej rozgrzany. Na początek wrzucamy do niego bardzo drobno pokrojoną, czerwoną cebulkę. Gdy się delikatnie zeszkli, układamy w nim udka kurczaka i przesmażamy z obu stron.
  3. Wszystko zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Dodajemy do niego paprykę ostrą i słodką i gotujemy przez około pól godziny.
  4. Teraz pora na śmietankę. Przelewamy ją do miseczki i dodajemy do niej sporą ilość bulionu. Mieszamy i wlewamy wszystko do kociołka jednocześnie mieszając. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty, cały czas mieszając.
Taki paprykarz węgierski najlepiej smakuje na gorąco to też najlepiej podawać go od razu po ściągnięciu z ognia. Przed podaniem trzeba koniecznie pokroić sporą ilość natki pietruszki i część można wmieszać w danie, a częścią warto je ozdobić. Pozostaje nam życzyć smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł