Zupa gulaszowa z kociołka - przysmak prosto z ogniska
Zupa gulaszowa z kociołka to prawdziwy przysmak. W dodatku nawet mało wprawny kucharz będzie umiał ją wyczarować. Może wpisać się w gusta zarówno dla wielbicieli dań delikatnie przyprawionych, jak i osób, które lubią dania na ostro. Mamy tutaj tak naprawdę pełną dowolność w przyprawianiu, o ile trzymamy się też podstawowych składników. Jak zrobić bogracz z kociołka? Koniecznie sprawdź!
Reklama
Bogracz z kociołka – tradycja kuchni węgierskiej
Każdy kraj ma jakieś woje tradycyjne dania. Wielbiciele kuchni polskiej doskonale wiedzą, że trudno obejść się na przykład bez pyr i gzika, pierogów, klusek czy gołąbków. Makaroniarze uwielbiają kuchnię włoską, a wielbiciele smażonego ryżu gustują w kuchni indyjskiej. Bogracz, jest jednym z dość popularnych dań kuchni węgierskiej. To potrawa z kociołka, którą można przygotować w domowych warunkach, ale najbardziej popularna jest kociołkowa wersja znad ogniska. Bogracz składa się głównie z tłustych mięs – także wielbiciele lekkiej kuchni raczej się nim nie zachwycą. W potrawie tej nie brakuje też dużej ilości papryki, a także pomidorów. Za to wyrazu dodają jej odpowiednio dobrane przyprawy.canva,com
Zupa gulaszowa z kociołka – przygotowanie nad ogniskiem krok po kroku
Prawdziwa, węgierska zupa gulaszowa zwana bogracz, gotuje się w kociołku nad ogniskiem i właśnie na taką zupę mamy dziś dla Ciebie przepis. Co będzie potrzebne do ugotowania zupy gulaszowej z kociołka?- 1,5 kilograma mięsa – najlepiej wieprzowego, ale może być też wołowe
- Papryka żółta, czerwona i zielona – po 2 sztuki
- 4 duże cebule
- Pomidory – mogą być z puszki. UWAGA – mają być bez skórki
- 0,5 kg ziemniaków
- Bulion warzywny
- Koncentrat pomidorowy
- Czerwone wino
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka lub ostra
- Smalec
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Bogracz - tradycyjny węgierski przepis
Bogracz to jedno z najbardziej znanych węgierskich dań, które zyskało popularność również w Polsce. To gęsta, aromatyczna zupa z mięsem, warzywami i przyprawami, gotowana w tradycyjnym żeliwnym garnku, zwanym właśnie bograczem. W tym artykule przedstawimy przepis na bogracza tradycyjnego oraz podpowiemy jak go podawać.
Bogracz z kociołka: sekret smaku gulaszu idealnego!
Bogracz z kociołka to danie kuchni węgierskiej, które zdobywa coraz większą popularność w Polsce. To gulaszowa zupa, która swoją nazwę wzięła od specjalnego żeliwnego garnka, tzw. kociołka węgierskiego, w którym się ją gotuje. Danie to idealnie sprawdzi się na ognisku lub grillu, ale można je także ugotować w warunkach domowych na kuchence.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl