Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Jak zrobić puree z dyni i do czego je wykorzystać?
Puree z dyni to propozycja dla każdego, kto ceni sobie gotowanie z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Wielu osobom kojarzy się tylko z dodatkiem do mięsa, a przecież można stworzyć z niego szereg innych propozycji kulinarnych, które podbiją serca gości i sprawią, że chętniej będziesz sięgać po dynię pod taką postacią. Zdradzamy tradycyjny przepis na puree z dyni!
Jak zrobić puree z dyni
Jak już pewnie się domyślasz, nie jest to zadanie kulinarne, które wymaga zdolności rodem z restauracji z gwiazdką Michelin. Co istotne, nie musisz mieć nawet wielu składników, bo najważniejsza jest dynia i ewentualnie oliwa, sól i inne przyprawy według uznania. Kolejną zaletą jest kusząca cena! Czy może być lepiej? Dyniowe puree krok po kroku Najbardziej pracochłonnym etapem tego przepisu jest przygotowanie dyni, ale zaufaj mi, że naprawdę warto.- Najpierw przekrój dynię na pół i pozbądź się pestek, później łatwiej będzie Ci pokroić ją na mniejsze części
- Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia i rozłóż pokrojoną wcześniej dynię. Opcjonalnie możesz ją posmarować oliwą z oliwek i posypać solą (ale tylko wtedy, gdy wykorzystasz ją później do dań wytrawnych)
- Włóż blaszkę z dynią do rozgrzanego wcześniej do 80 st. C piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut. Oczywiście najlepiej sprawdzać miękkość warzywa
- Po upływie odpowiedniego czasu wyciągnij dynię i odłóż ją do wystygnięcia
- Ostudzoną dynię obierz ze skórki i zblenduj na jednolitą masę. Jeśli uznasz, że w puree jest za dużo wody, przeciśnij je przez sitko wyłożone gazą
- Gotową masę możesz przechowywać w słoiczku przez około 4 dni. Możesz także ją zamrozić i wyciągnąć w razie potrzeby
canva.com
Puree z dyni - jak je wykorzystać
Możliwości jest naprawdę dużo i tylko od Ciebie zależy, jak wykorzystasz tę pyszną masę. Są zwolennicy używania puree do dań wykwintnych, ale są i tacy, którzy dodają je do deserów. Gdzie można zastosować puree?- kremy z dyni
- sernik dyniowy
- farsz do pierogów
- sos dyniowy do makaronu
- trufle dyniowe
- muffinki dyniowe
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jak obrać dynię?
Jeśli chcesz przygotować pyszne dania z dyni, ale nie wiesz jak obrać dynię, nie martw się! W tym artykule podzielę się z Tobą praktycznymi poradami, które pomogą Ci szybko i skutecznie usunąć skórkę z dyni. Niezależnie od tego, czy planujesz zrobić zupę krem, puree czy pieczone plastry dyni, odkryjesz, że obieranie dyni może być łatwe i przyjemne.
Dyniowe kopytka - jesienne danie idealne
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad, który połączy w sobie tradycję i nowoczesność, to dyniowe kopytka są idealnym wyborem. Te delikatne kluski z dynią to doskonałe danie na chłodne jesienne wieczory. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich wyjątkowym smakiem!
Dynia makaronowa - przepisy na pyszne potrawy
Dynia makaronowa to niezwykłe warzywo, które zyskuje coraz większą popularność w kuchni. Jej charakterystyczny miąższ przypomina kształtem i teksturą makaron, co daje wiele możliwości kulinarnych. W tym artykule przedstawiamy kilka pysznych przepisów z dynią makaronową, które zachwycą Twoje podniebienie.